ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωταθλητής σε απευθείας αναθέσεις ο Δήμος Λάρισας με τη ΔΕΥΑΛ - 1580 απευθείας αναθέσεις

Πρωταθλητής σε απευθείας αναθέσεις ο Δήμος Λάρισας με τη ΔΕΥΑΛ - 1580 απευθείας αναθέσεις
Φωτογραφία αρχείου

Λίγες ώρες πριν τις εκλογές, καταγράφονται στην αυτοδιοικητική πιάτσα τα πεπραγμένα των διοικήσεων που είχαν για 5 χρόνια στα χέρια τους την ευθύνη για Δήμους και Περιφέρειες.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες το ενδιαφέρον στρέφεται στους Δήμους της Θεσσαλίας για όσα έγιναν ή δεν έγιναν. Άνθρωποι έχουν χαθεί, σπίτια έχουν καταστραφεί, περιουσίες δεν υπάρχουν πια. Στη Λάρισα ήδη έχουν κατατεθεί μηνύσεις πολιτών, ενώ ακολουθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ομαδικές αγωγές.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον και αξίζει να αναφερθεί είναι πως εάν κοιτάξει κανείς τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται στη “Διαύγεια” και συγκεκριμένα στην ενότητα Ανάθεση Έργων/Προμηθειών, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας ανακηρύσσετε πρωταθλήτρια στις απευθείας αναθέσεις.

Για το 2022, η ΔΕΥΑ Λάρισας έκανε 1580 αναθέσεις έναντι 388 της ΔΕΥΑ Ηρακλείου και 188 της Πάτρας. Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως ο νόμος σου δίνει το δικαίωμα. Αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό όμως, γιατί μια επιχείρηση όπως η ΔΕΥΑ Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρο και Δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη να χειρίζεται πολύ διαφορετικά τους πόρους που καλείται ο πολίτης να πληρώνει στο τέλος κάθε περιόδου, σε σύγκριση με άλλους δήμους που είναι στα ίδια πληθυσμιακά επίπεδα.

Οι απευθείας αναθέσεις προβλέπονταν από τον νόμο 4412/16, ο οποίος όριζε ανώτατο όριο τις 24.800 ευρώ, το οποίο αναπροσαρμόστηκε σε 37.200 με τον νόμο 4782/2021. Οι πρόχειροι διαγωνισμοί, με ανώτατο όριο δαπάνης τις 74.400 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πολλοί υποστηρίζουν πως αυτή η πρακτική εκτός από τα δεοντολογικά ζητήματα που αναδύει και το μοίρασμα που μπορεί να γίνει σε ημέτερους και φίλους αποτελεί μια αντιαναπτυξιακή πρακτική που στο τέλος της ημέρας γίνεται ζημιογόνος, ενώ υποκαθιστούν προσλήψεις που μπορούν αν γίνουν στο Δημόσιο με “ευέλικτη” εργασία.