ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργανώνονται οι «6+6» - «Μούδιασμα» στον ΣΥΡΙΖΑ από τις μαζικές αποχωρήσεις

Οργανώνονται οι «6+6» - «Μούδιασμα» στον ΣΥΡΙΖΑ από τις μαζικές αποχωρήσεις

Έρχονται νέες αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ - Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των «6+6».

Να ολοκληρωθεί άμεσα το «μαρτύριο της σταγόνας» με τις καθημερινές μαζικές αποχωρήσεις στελεχών της βάσης, ευελπιστούν στην Κουμουνδούρου, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες μέλη του κόμματος που έχουν αποφασίσει να χωρίσουν τους δρόμους τους με το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη και θα το ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να διαχειριστούν επικοινωνιακά την «καταιγίδα» των ηχηρών δηλώσεων αποχώρησης, δημοσιεύοντας στα κομματικά Μέσα Ενημέρωσης στοιχεία για την εισροή νέων μελών, αλλά και για ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν στο νέο think tank του Στέφανου Κασσελάκη.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον τόσο εκείνων που αποχώρησαν, όσο και όσων παρέμειναν, στρέφονται στη μάχη του Προϋπολογισμού, αρχής γενομένης από αύριο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται ολημερίς στη Βουλή για συσκέψεις, ενώ συνάντηση ενδέχεται να έχουν και οι 11 αποχωρήσαντες βουλευτές.

«Μούδιασμα» και προσπάθεια υποβάθμισης των απωλειών

Μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει διασπαστεί δύο φορές μέσα σε λίγες εβδομάδες, χάνοντας ως τώρα 11 βουλευτές, 19 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, περισσότερα από 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και 32 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας, όμως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα.

Πέρασε ένα ήσυχο διήμερο στις Σπέτσες, την ώρα που οι νεολαία και 50 καθηγητές πανεπιστημίου από μία και μόνο οργάνωση, αυτή της Θεσσαλονίκης, του γυρνούσαν επιδεικτικά την πλάτη. Και αυτές τις αποχωρήσεις, οι συνεργάτες του θέλησαν να τις υποβαθμίσουν.

Για τη μεν νεολαία έφτασαν στο σημείο να την χαρακτηρίζουν σε «ανύπαρκτή» - ενδεχομένως και με κάποιο δίκιο. Μάλιστα, φρόντισαν να αντικατασταθούν άμεσα τα στελέχη του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας που αποχώρησαν και να εκλέξουν νέο γραμματέα της οργάνωσης τον Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο.

Για τους δε ακαδημαϊκούς -που δεν είναι η πρώτοι που αποχωρούν και από ότι φαίνεται, ούτε και οι τελευταίοι- υπογράμμιζαν κυνικά ότι «αυτά συμβαίνουν στις διασπάσεις». Ευτυχώς, απέφυγαν να τους χαρακτηρίσουν «σάλτσες», «πουμαρό» και όλα εκείνα τα ακατανόητα που χρέωσε ο αρχηγός τους στην -πρώην- εσωκομματική αντιπολίτευση.

Από την άλλη, όμως, πλευρά, υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στη νέα ηγεσία και αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά. Αναγνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από κόμμα που ήθελε να εκφράζει τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία και τη διανόηση, κινδυνεύει να χάσει την εκλογική του βάση.

Άλλωστε, εδώ και δύο μήνες, επενδύει στην ίδια ακριβώς αντιπολιτευτική γραμμή της «σκανδαλολογίας», ότι δηλαδή «θρέφει» τους «οπαδούς» της νέας ηγεσίας – δηλαδή μια στρατηγική που οδήγησε εν πολλοίς στο 17% του Ιουνίου.

Δεν έχει παρουσιάσει καμία ολοκληρωμένη πρόταση, για καμία κοινωνική ομάδα - ούτε καν για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους οποίους επιχειρεί «άγαρμπα» να προσεγγίσει, λες και δεν υπάρχουν διαφορετικές διαστρωματώσεις ανάμεσα τους, υποσχόμενος 10.000 ευρώ αφορολόγητο, οριζόντια.

Επομένως, δεν προκαλεί εντύπωση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να μαζέψει τα στελέχη του κόμματος του, ώστε να ξεκινήσει ο προγραμματισμός για τον Προϋπολογισμό.

Οργανώνονται οι «6+6»

Την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να παράξει πολιτική, αρκούμενος σε αόριστες υποσχέσεις προς τους πάντες, οι αποχωρήσαντες από την Κουμουνδούρου προετοιμάζονται εντατικά για τον σχηματισμό της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα είναι μόνο η αρχή.

Μετά τις διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου, δεν αποκλείεται να συναντηθούν οι έντεκα βουλευτές, το βράδυ της Δευτέρα. Έτσι, όλα δείχνουν ότι η σύσταση σε όργανο θα συντελεστεί μετά την Τετάρτη, τουλάχιστον, καθώς επιδιώκουν να μην κάνουν μια πρόχειρη δουλειά, αλλά ολοκληρωμένη. Άλλωστε, στόχος τους είναι να παρουσιαστούν πανέτοιμοι στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον η συγκεκριμένη μάχη. Γιατί από τη μία θα βρίσκεται, σχεδόν, ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου και κοντά τους, συμβουλευτικά, όχι στη Βουλή, ο Γιώργος Σταθάκης) - την ώρα που από την Κουμουνδούρου κρατούν αποστάσεις -χωρίς, όμως, να έχουν επίσημα αποχωρήσει προς ώρας- οι Δημήτρης Λιάκος και Γιώργος Χουλιαράκης. Από την άλλη, η «νέα φρουρά» στα οικονομικά του Στέφανου Κασσελάκη, που τώρα δεν έχει δώσει δείγματα γραφής της δουλειάς της.