ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Δεν πανηγυρίζουμε για τα F35, διασφαλίζουμε τα δικά μας συμφέροντα

Γεραπετρίτης: Δεν πανηγυρίζουμε για τα F35, διασφαλίζουμε τα δικά μας συμφέροντα

Όλα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών για εξοπλιστικά, ελληνοτουρκικά και πιθανότητα επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκο Οίκο

«Δεν έχω ακούσει συμπηκωνμένες τόσες ανακρίβεις σε λίγα δευτερόλπετα» ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, στα περί ήττας της Ελλάδας, μετά το αμερικανικό πράσινο φως στην Άγκυρα για την προμήθεια των F16, παράλληλα με τα F 35 στην Αθήνα.

Δεν πανηγυρίζουμε, ξεκαθάρισε ο κ.Γεραπετρίτης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1. Αντίθετα πράττουμε με ευθύνη, με σοβαρότητα, με λογοδοσία να προσπαθουμε για το καλύτερο για το εθνικό μας συμφέρον.

Εμείς δεν έχουμε λόγο ούτε τον τρόπο να καθορίζουμε τη διάθεση των αμερικανικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλα αυτό που πράττουμε είναι να διασφαλίζουμε τα δικά μας συμφέροντα όταν υπάρχουν τέτοιου είδους εξοπλιστικές προμήθειες, απάντησε ο κ.Γεραπετρίτης αναφορικά με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ότι η Άγκυρας δεν θα έπαιρνε τα F16. Υπενθύμισε ότι ο όρος είναι πως αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον χώρας - συμμάχου.

Αναφορικά με μυστικό αμερικανικό εσωτερικό έγγραφο κι αν έχουν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι τα F16 δεν θα χρησιμοποιηθούν, υποστήριξε πως όλα αυτά θα τα δούμε στο μέλλον καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.

Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουν μια στρατηγική συμμαχία την πιο δυνατή που μπορεί να υπάρξει. Εμείς δεν είμαστε επαμφοτερίζοντες είμαστε με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στη Δύση, είμαστε κατά της οποιασδήποτε επιθετικότητας. Απαντώντας στις επικρίσεις της Αντπολίτευσης για φιλοδυτική και διλοαμερικανική κυβέρνηση, απάντησε μακάρι οι δεδομένοι σύμμαχοι να λαμβάνουν αυτά που λαμβάνει η πατρίδα μας σήμερα. Υπενθύμισε ποιο ήταν το status της Ελλάδας το 2019, δηλαδή πού ήταν η Ελλάδα στα εξοπλιστικά προγράμματα τότε σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Εμείς το 2019 μετά από μία 10ετία απαξίωση ξεκινήσαμε να αιτούμαστε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα τωνF16 και σήμερα η ελλαδα είναι μέλος ενός κλειστού κλαμπ, που έχουν μαχητικά 5ης γενιάς, που λαμβάνουν από τις ΗΠΑ δωρεάν φρεγάτες, μεταγωγικά και τεθωρακισμένα.

Θα συνεχίσουμε ισχυρή εξωτερική πολιτική με σοβαρότητα και αυτοδύναμες Ένοπλες Δυνάμεις.

Όσον αφορά στο «παράθυρο» Νούλαντ για επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F35, υπενθύμισε ότι η Άγκυρα βρισκόταν ήδη στο πρόγραμμα την ώρα που η Ελλάδα ζητούσε να ενταχθεί σε αυτό των F16. Σήμερα ωστόσο όπως ανέφερε ο ρόλος της Ελλάδας είναι αναβαθμισμένος σε ισχυρό γεωστρατηγικό πόλο είναι και μπορεί να συνομιλεί με περιφερειακές δυνάμεις. Η Ελλάδα μπορεί αν είναι μια μικρή γεωγραφική χώρας, αλλά διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «υπάρχει ιστορική ευκαιρία να επιχειρήσουμε να ζήσουμε με την Τουρκία με σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν λέω ότι σίγουρα θα το πετύχουμε, αλλά πρέπει να εξαντλήσουμε την δυνατότητα αυτή». Επίσης σημείωσε ότι όπως προκύπτει από τις έρευνες κοινής γνώμης «προϊόντος του χρόνου, η ανησυχία των Ελλήνων πολιτών μειώνεται σε ότι αφορά τα θέματα των εξωτερικών και της άμυνας».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο τον Μάιο κι αν θα λάβει πρόσκληση, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι :«Ο πρωθυπουργός είναι ηγέτης πολύ μεγάλης διεθνούς ακτινοβολίας και θα λάβει στο μέλλον προσκλήσεις πολλές. Όταν ξεκίνησα την θητεία μου στο ΥΠΕΞ δεν είχα καταλάβει κι εγώ πόσο σημαντικό κεφάλαιο διπλωματικά για την χώρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

Όπως ανέφερε «υπάρχει πιθανότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρεθεί στον Λευκό Οίκο και τον Μάρτιο, έχει μια σειρά από διεθνή ταξίδια, θα εξαρτηθεί και από το δικό του πρόγραμμα». Τέλος παρατήρησε ότι «ο λόγος της Ελλάδας μετράει γιατί είναι υπεύθυνος και στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο».