ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στριμωξίδι» για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ: Οι «σίγουροι» και οι celebrities

«Στριμωξίδι» για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ: Οι «σίγουροι» και οι celebrities

Θεωρείται δεδομένο ότι στην εσωκομματική ψηφοφορία του ΣΥΡΙΖΑ για το ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές θα έχουν προβάδισμα ορισμένα στελέχη πρώτης γραμμής.

Να παρουσιάσει στους πολίτες ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο, το οποίο θα μπορέσει να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο ισχυρός παίχτης της προοδευτικής παράταξης και πως στο άμεσο μέλλον θα μπορέσει να αποτελέσει το αντίπαλο δέος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιθυμεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αν και κατά δήλωση του προέδρου, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα προκύψουν από εσωκομματική ψηφοφορία -πρόταση που δημιουργεί ήδη αντιδράσεις- και οποιοδήποτε μέλος του κόμματος θα μπορεί να διεκδικήσει μια θέση για τις Βρυξέλλες, θεωρείται δεδομένο ότι σε αυτή τη διαδικασία θα έχουν προβάδισμα ορισμένα στελέχη πρώτης γραμμής.

Οι «σίγουροι»

Ένα από τα προβεβλημένα πρόσωπα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρείται σίγουρό ότι θα βρίσκεται στην ευρωλίστα, είναι ο Νικόλας Φαραντούρης. Ο καθηγητής είναι ένας άνθρωπος που εμπιστεύεται πολύ ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ συμβούλευε και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη «οργώνει» τις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα, γεγονός που από μόνο του προκαλεί «μουρμούρες», καθώς αρκετοί θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο, η ηγεσία δείχνει μια προτίμηση προς το πρόσωπο του.

Πιθανή θεωρείται και η υποψηφιότητα της Δώρας Τσαμπάζη, με τη γνωστή δημοσιογράφο και χήρα του ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαϊδή -που ήταν και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος- να αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες στην Κουμουνδούρου και να θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα στελέχη.

Δεδομένη είναι και η υποψηφιότητα των δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτών, Κώστα Αρβανίτη και Έλενας Κουντουρά, που είναι και οι μοναδικοί που δεν θα υποβληθούν στο βάσανο της εσωκομματικής ψηφοφορίας, καθώς θα έχουν δικαίωμα επανεκλογής.

Από εκεί και πέρα, ακούγονται τα ονόματα ανθρώπων που προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως ο Γιώργος Καπουτζίδης -αν και το όνομα προκύπτει από την Κουμουνδούρου, ο ο ίδιος το διαψεύδει- και από τον χώρο του αθλητισμού, όπως του πρώην διεθνούς μπασκετμπολίστα, Νίκου Παππά. Παράλληλα, ενδιαφέρον φαίνεται να εκφράζουν και κορυφαία στελέχη, όπως ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιώργος Τσίπρας και η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη.

«Γκρίνια» για τις προκριματικές εκλογές

Ο Στέφανος Κασσελάκης, έχει σαν στόχο να πρωτοπορήσει για ακόμα μια φορά, καταρτίζοντας τη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν εσωκομματικής ψηφοφορίας. Για τον λόγο αυτό, σύντομα, μέσω του isyriza, θα ανοίξει μια πλατφόρμα υποβολής βιογραφικών όσων μελών επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι εκλογές διεξάγονται με σταυρό και όχι με λίστα, αρκετά στελέχη του κόμματος εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους, υποστηρίζοντας πως αυτή η πρόθεση είναι ανούσια και στην πραγματικότητα θα πριμοδοτήσει τους αναγνωρίσιμους.