ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η υφυπουργός Υγείας αναθέτει, ο σύζυγος εισπράττει»

«Η υφυπουργός Υγείας αναθέτει, ο σύζυγος εισπράττει»

Θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης ανακύπτει για την υφυπουργό Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη η οποία -σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ- «χορηγεί» 300.000 ευρώ χωρίς διαγωνισμό στη Roche, την εταιρεία που έχει χρηματοδοτήσει το σύζυγό της καθηγητή Χαράλαμπο Μουτσόπουλο με 365.000 ευρώ για έρευνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία είναι τα τελευταία χρόνια χορηγός του συζύγου της υφυπουργού Υγείας, καθώς του έχει διαθέσει τουλάχιστον 365.000 ευρώ για το ερευνητικό του έργο, χορηγία πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες που δίνονται σε άλλους καθηγητές.

Η «συνεργασία» ωστόσο της κ. Σκοπούλη και του συζύγου της με την εταιρεία Roche δεν σταματά εδώ.

Η υφυπουργός Υγείας επιχειρεί τώρα, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, να «χορηγήσει» τεράστια ποσά στη Roche για τον μοριακό έλεγχο του αίματος σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, και μάλιστα με απευθείας ανάθεση και μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία αμφιλεγόμενη, όπως καταγγέλλει η μία εταιρεία που φέρεται δήθεν να συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, όπως υποστήριξε η υφυπουργός σε δημόσια δήλωσή της!

Η στενή οικονομική σχέση του κ. Μουτσόπουλου με την εταιρεία δημιουργεί εύλογα ερωτήματα γιατί η σύζυγός του, που τοποθετήθηκε στην κυβέρνηση με πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς, επιμένει -όπως τονίζει το ΘΕΜΑ- σε μια μη σύννομη διαδικασία, που τελικό σκοπό έχει την αναδιανομή των τεράστιων ποσών που δίνει κάθε χρόνο το κράτος για τον μοριακό έλεγχο του αίματος. Και μάλιστα, συνεχίζει η εφημερίδα, γιατί θέλει να «χαρίσει» ουσιαστικά στη Roche ένα αρχικό ποσό ύψους 300.000 ευρώ για ελέγχους, όταν το υπουργείο Υγείας, διά του υφυπουργού κ. Μάριου Σαλμά, εξασφάλισε, με κάθε επισημότητα και νομιμότητα την υπηρεσία αυτή εντελώς δωρεάν για τη φετινή περίοδο!

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η εταιρεία Roche χορηγεί τον κ. Μουτσόπουλο κάθε χρόνο από το 2006 με ένα σταθερά μεγάλο ποσό. Το 2006, λοιπόν, τον χορήγησε με 15.000 ευρώ, το 2007 με 60.000 ευρώ, το 2008 με 50.000 ευρώ, το 2009 με 140.000, ενώ για τις επόμενες δύο χρονιές τού έδωσε από 50.000 ευρώ για καθεμία.

Σε άλλους καθηγητές τα ποσά είναι πολύ μικρότερα, από 5.000 – 7.000 ευρώ. Είναι σαφές λοιπόν πως η εταιρεία δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στον κ. Μουτσόπουλο.

Είναι δικαίωμα της κάθε εταιρείας να χρηματοδοτεί οποιονδήποτε καθηγητή επιθυμεί, με οποιονδήποτε τρόπο και με όσα χρήματα θέλε. Όταν όμως η σχέση αυτή έχει να κάνει με διαχείριση δημοσίων θεμάτων, με κρισιμες υπουργικές αποφάσεις και κυρίως με διάθεση δημοσίου χρήματος, η υπόθεση αλλάζει.

Τις τελευταίες εβδομάδες η υφυπουργός Υγείας και σύζυγος του καθηγητή που απολαμβάνει τις χορηγίες της Roche, επιχειρεί όπως τονίζει το ΘΕΜΑ να ευνοήσει τη συγκεκριμένη εταιρεία από το σημαντικό ποσό που της ανατέθηκε.

Ο αμφιλεγόμενος διαγωνισμός

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Θέματος», η κ. Σκοπούλη εμφανιζόταν να ζητά στις 24 Αυγούστου την απευθείας ανάθεση των μοριακών ελέγχων του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην εταιρεία Roche, ύψους 300.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαλμάς είχε ανακοινώσει ότι εξασφάλισε 20.000 δωρεάν ελέγχους, ποσότητα η οποία επαρκούσε τουλάχιστον για το φετινό καλοκαίρι.

Ο κ. Σαλμάς είχε καλέσει τις δύο εταιρείες(Roche και Safe Blood) να κάνουν μοριακούς ελέγχους με βάση πενταετές συμβόλαιο και επικαλούμενος το δημόσιο οικονομικό πρόβλημα τους ζήτησε να διευκολύνουν το υπουργείο με εκπτώσεις και δωρεάν υπηρεσίες. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε επαρκώς η Safe Blood η οποία δήλωσε ότι θα παρέχει δωρεάν 20.000 τεστ, ποσότητα υπεραρκετή.

Δύο μέρες μετά ωστόσο, η κ. Σκοπούλη ζήτησε να δοθεί στη Roche ποσό 300.000 ευρώ για μοριακούς ελέγχους. Υπέδειξε μάλιστα την απευθείας ανάθεση, διαδικασία την οποία είχε ήδη απορρίψει από τον Ιούνιο η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ως μη σύννομη.

Είναι φανερό ότι με τις ενέργειές της η κ. Σκοπούλη εκθέτει την κυβέρνηση και κυρίως τη ΔΗΜΑΡ που την πρότεινε για τη συγκεκριμένη θέση, με την προσωπική δέσμευση μάλιστα του κ. Φώτη Κουβέλη.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μ. Σαλμάς εξασφάλισε δωρεάν ελέγχους για τον ιό του Δυτικού Νείλου