ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βενιζέλος εκθέτει Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λανγκάρντ

Ο Βενιζέλος εκθέτει Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λανγκάρντ

Σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο που χειρίστηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου την υπόθεση των μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας.

Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την «διαδρομή» της περιβόητης λίστας με τους 1.991 Έλληνες οι οποίοι διέθεταν καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ελβετία και είχε παραδώσει στον τότε υπουργό Οικονομικών η Γαλλίδα ομόλογός του Κριστίν Λανγκάρντ.

Όπως προκύπτει από παλαιότερες απαντήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, είχε στα χέρια του τη λίστα, ενώ η αναφορά του νυν υπουργού Οικονομικών στους Financial Times ότι θα ξαναζητήσει τη λίστα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και τον αφήνει εκτεθειμένο.

Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος παρέδωσε στην κυβέρνηση τη «λίστα Λαγκάρντ» στην οποία περιλαμβάνονται περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στο εξωτερικό και δη σε συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα.

Η λίστα είχε φτάσει στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου όταν ήταν αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, από τον τότε υφιστάμενό του, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρει στη δήλωσή του, ενημερώθηκε για την ύπαρξη της «λίστας» από τον κ. Διώτη τον Αύγουστο του 2011, όταν είχε δημιουργηθεί και πάλι θέμα από σχετικά δημοσιεύματα. Ο κ. Διώτης ενημέρωσε τον προϊστάμενό του ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε δώσει «ατύπως» τη «λίστα».

Ωστόσο, ο ίδιος έκρινε ότι τα στοιχεία αυτά «δεν συνιστούσαν σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτήν και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.

Διαφορετικά, όπως τονίζει, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός δεν μπορούσε να συμπράξει».

Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με την άποψη του κ. Διώτη, ωστόσο θεωρεί μείζον θέμα τη σύναψη συμφωνίας με την Ελβετία για την φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες και εκτιμά ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ» τείνει «να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για την φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων».

Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Σε εξέταση μαρτύρων προχωρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς, στο πλαίσιο της έρευνας που έχουν διατάξει για τη "λίστα Λαγκάρντ" με τους περίπου 2.000 καταθέτες.

Οι εισαγγελείς διερευνούν εάν η λίστα με τους καταθέτες έχει διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ και αν νομίμως έχουν υπάρξει ενέργειες για τον εντοπισμό φοροδιαφυγής.

Σήμερα κατέθεσε ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για την εξαφανισμένη εδώ και τριετία λίστας ελλήνων μεγαλοκαταθετών εν δυνάμει φοροφυγάδων.

Η ταυτότητα του μάρτυρα εντοπίστηκε σε αλληλογραφία του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, οι οποίοι και τον κάλεσαν να καταθέσει όσα γνωρίζει για την υπόθεση.

Από το περιεχόμενο της αλληλογραφίας φαίνεται ότι η επίμαχη λίστα κυκλοφορούσε μέχρι κάποια στιγμή σε υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και τώρα οι εισαγγελείς ερευνούν αν ήταν αντικείμενο επεξεργασίας από κάποια ειδική επιτροπή ή παραδόθηκε και πότε στο ΣΔΟΕ.

Διαβάστε επίσης: Στα χέρια της κυβέρνησης η «λίστα Λαγκάρντ»

Καταθέτει ο πρώτος μάρτυρας για τη λίστα Λανγκάρντ

Βίντεο: O Παπακωνσταντίνου πετάει το «μπαλάκι» για την λίστα Λαγκάρντ

Η απάντηση του διοικητή της ΕΥΠ για τη λίστα