ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε η πλέον δραματική σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στη Βουλή

Ξεκίνησε η πλέον δραματική σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στη Βουλή

Ξεκίνησε η σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων (Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φώτης Κουβέλης) εν μέσω του κλίματος αβεβαιότητας και ανησυχίας που προκαλεί ξη απόλυτη ασυμφωνία που επήλθε στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά μεταξύ της Τρόικας και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στην πιο «καυτή» ίσως συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων μέχρι σήμερα, μετέχουν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας κύριοι Στουρνάρας και Βρούτσης. Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης να έχει ψηφιστεί το πακέτο των μέτρων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 18 Οκτωβρίου έχει απομακρυνθεί πλέον πλήρως, ενώ οι υπερβολικές απαιτήσεις της Τρόικας δημιουργούν τριβές στο εσωτερικό της τρικομματικής συμμαχίας. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει την έγκριση των δύο άλλων πολιτικών αρχηγών στα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα με την Τρόικα προκειμένου να πάει στις Βρυξέλλες έχοντας πίσω του πολιτικά «στέρεο έδαφος».

Όμως τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ έχουν προειδοποιήσει ότι πέρα από τις επιφυλάξεις τους στα οικονομικά δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο πακέτο για τα εργασιακά που βάζει η Τρόικα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης. Η Τρόικα απαιτεί τα 9 δισ. του δημοσιονομικού πακέτου να προέρχονται από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και να εφαρμοστούν μέσα στο 2013. Έτσι όμως γίνεται δώρο άδωρο η επιμήκυνση που προφανώς θα δοθεί όχι για να ελαφρυνθεί η κοινωνία αλλά για να επιβληθούν κι άλλα μέτρα που θα κλείσουν τις τρύπες που θα προκαλέσει η προβλεπόμενη ύφεση. Επιπλέον όμως η Τρόικα ζητά να ψηφιστούν τάχιστα τα διαρθρωτικά μέτρα με τις 89 δράσεις που περιλαμβάνουν και αρκετά σημεία τριβής.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι απαιτεί να ψηφιστεί και το εργασιακό πακέτο με κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των τριετιών, του πενθήμερου 40ωρου, κατάργηση των αποζημιώσεων στις απολύσεις κλπ που ουσιαστικά θέτουν την χώρα εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου, ενώ ειδικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν υποστηρίζει ότι όσα ζητάει στην πραγματικότητα προβλέπονται στο 2ο Μνημόνιο που ήδη έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, για να λάβει απάντηση ότι στο ελληνικό κείμενο δεν γράφονται ακριβώς τα ίδια και ότι στην πραγματικότητα αυτά που ζητάει είναι εκτός των ορίων του 2ου Μνημονίου. Παράλληλα, η Τρόικα δεν αρκείται στις απολύσεις των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων που ανέβηκαν στις 10.000 αλλά ζητά την συμβολική κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο με 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ απαιτεί και ονομαστική λίστα εκείνων που θα απολυθούν.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης μέχρι την Πέμπτη που ξεκινά η Σύνοδος στις Βρυξέλλες δεν θα έχει καν κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και μετά την Σύνοδο Κορυφής. Εφόσον προκύψει συμφωνία της Τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα θα παρουσιαστούν στο έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου. Εφόσον εκεί εγκριθούν τότε θα πάρουν τον δρόμο για την Βουλή. Η απόφαση για την χώρα όμως εκ των πραγμάτων μετατίθεται για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που ορίστηκε για τις 22 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Νέα αιφνίδια διακοπή συνομιλίων Τρόικας - Βρούτση και πλήρης ασυμφωνία