ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρατείνεται η αγωνία για το εργασιακό παρόν και μέλλον των Ελλήνων

Παρατείνεται η αγωνία για το εργασιακό παρόν και μέλλον των Ελλήνων

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει λύση» δήλωσε, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μετά το τέλος της τρίτης, την ίδια ημέρα, συνάντησής του με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Δίνουμε μια μάχη με ρεαλισμό και χωρίς ιδεοληψίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει απόκλιση που πιστεύουμε ότι θα ξεπεραστεί και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν». Αποχωρώντας ο κ. Βρούτσης είπε ότι το υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες τις οποίες θα ανακοινώσει από αύριο.«Συμφωνήσαμε στα περισσότερα ζητήματα, πολιτικής και σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Για τα λίγα που απομένουν θα καταλήξουμε σύντομα». Σε αυτή τη δήλωση προέβη, κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις απογευματινές συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πωλ Τόμσεν. Η τρόικα αναχωρεί αύριο από την Ελλάδα και αναμένεται να επιστρέψει από την ερχόμενη εβδομάδα, oπότε και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Νωρίτερα σήμερα, οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν δύο φορές ενώ υπήρξε και τηλεδιάσκεψη της τρόικας με τους εκπροσώπους των δανειστών μας με τους προϊσταμένους τους. Συγκεκριμένα, ο Πολ Τόμσεν ζήτησε από τον Γιάννη Βρούτση να διακόψουν για λίγες ώρες τις συνομιλίες προκειμένου να επικοινωνήσει με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην κατάργηση των τριετιών που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η τρόικα εμφανίζεται να μη δέχεται το εναλλακτικό σενάριο που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω τριετιών. Συγκεκριμένα, κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό γύρω στο 9% το σενάριο που προτάθηκε είναι η αύξηση αυτή να μην ξεπερνάει το 5%. Κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Να σημειωθεί ότι η κατάργηση των τριετιών τίθεται από την τρόικα μέσω της θεσμοθέτησης του εθνικού μισθού.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά δεν δέχεται οποιαδήποτε συζήτηση για κατάργηση των τριετιών και απορρίπτει την ερμηνεία των εκπροσώπων των δανειστών στη διατύπωση «with a statutory minimum wage», που περιλαμβάνεται στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του 2ου Μνημονίου. Η τρόικα υποστηρίζει ότι αναφέρεται σε έναν κατώτερο μισθό απογυμνωμένο από επιδόματα και ωριμάνσεις. Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει την ερμηνεία αυτή και αντιτείνει ότι το σύστημα προσδιορισμού του κατώτερου μισθού που έχει συμφωνηθεί προβλέπει ρητά τριετίες και επιδόματα.

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ακόμα, ότι η πλήρης κατάργηση των ωριμάνσεων απειλεί με κατάρρευση τις επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί με βάση τον κατώτερο μισθό. Το υπουργείο αντιτίθεται επιπλέον σε κάθε αλλαγή στο ύψος των αποζημιώσεων για τους εν ενεργεία εργαζομένους. «Δεν σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Στο θέμα των αποζημιώσεων, η τρόικα ζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση από 1 έως 3 μήνες, αντί έως 6 μήνες που ισχύει μέχρι σήμερα, την καθιέρωση αποζημίωσης ίση με 12 βασικούς μισθούς και όχι 24 όπως ισχύει, καθώς και τη μείωση της αποζημίωσης κατά 50% ακόμη και σε περιπτώσεις απόλυσης που δεν έχει προηγηθεί προειδοποίηση. Το υπουργείο Εργασίας απορρίπτει κατ' αρχήν κάθε αλλαγή για τους εν ενεργεία εργαζόμενους. Για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του νόμου, η ελληνική πλευρά προτείνει:

•Για όσους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 16 χρόνια εργασιακό βίο να καταβάλλεται αποζημίωση ίση με 12 βασικούς μισθούς.

•Για όσους έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη από 16 χρόνια να υπάρχει κάποια κλιμάκωση του ποσού της αποζημίωσης, όχι στο ύψος των 24 μισθών, που ίσχυε έως σήμερα αλλά σε κάθε περίπτωση να είναι μεγαλύτερο από 12 μισθούς.

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει και την πρόταση των δανειστών για την καταβολή «μπόνους» σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, που έχουν εργασιακό βίο μεγαλύτερο των 20 χρόνων ή έχουν απολυθεί αλλά δεν έχουν εισπράξει το σύνολο της αποζημίωσης. Για τις περιπτώσεις αυτές η τρόικα προτείνει το ποσό που θα καταβάλλεται να ισοδυναμεί με 6 φορές τον εθνικό κατώτατο μηνιαίο μισθό, να μην ξεπερνά δηλαδή τα 3.500 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν δέχθηκαν συζήτηση επί των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς παρότι αυτά τα επιχειρήματα ήδη απέχουν πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα, έμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και τελικά αποχώρησαν, κάτι που δείχνει, ότι θέλουν να δουν οπωσδήποτε ακόμα πιο αιματηρές για τους Έλληνες εργαζομένους αλλαγές. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εργασίας θα συντάξει από αύριο έναν νέο κατάλογο προτάσεων και θα τον φέρει στην διαπραγμάτευση, όμως τονίζουμε, ότι αύριο είναι η τελευταία ημέρα της Τρόικας στην Αθήνα, μετά την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Σύνοδο και ήδη οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι ξεκαθάρισαν την στάση που τα τηρήσουν απέναντι στα εργασιακά και τις απαιτήσεις της Τρόικας.

Διαβάστε επίσης:

Με «κόκκινες γραμμές» στα εργασιακά ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στη Βουλή

Νέα αιφνίδια διακοπή συνομιλίων Τρόικας - Βρούτση και πλήρης ασυμφωνία