ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όχι δικαστών στην ίδρυση Φορολογικών Δικαστηρίων που ζητά ο Στουρνάρας

Όχι δικαστών στην ίδρυση Φορολογικών Δικαστηρίων που ζητά ο Στουρνάρας

Για την ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων, που σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας, απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος, αναφέρει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, σε ανακοίνωσή της.

Η Ένωση εκφράζει τη «μεγάλη έκπληξή της» για «τα σχέδια» του υπουργού Οικονομικών να ιδρύσει φορολογικά δικαστήρια, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα Διοικητικά Δικαστήρια είναι μια εξέλιξη των παλαιών Φορολογικών Δικαστηρίων και επισημαίνεται: «Για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο απονομής της φορολογικής Δικαιοσύνης απαιτείται προηγούμενη τροποποίηση του Συντάγματος, τη σκοπιμότητα της οποίας δεν κατανοούμε».

Η Ένωση υπογραμμίζει ότι έχουν αναπτυχθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια τη δεκαετία 2000- 2010. Και προσθέτει, ότι τη δεκαετία αυτή «χτίστηκε το πρόβλημα που σήμερα με έκπληξη διαπιστώνει ο κ. υπουργός».

Σύμφωνα με τους διοικητικούς δικαστές, «μεταξύ των πολλών γενεσιουργών αιτίων του φαινομένου αυτού (σ.σ.: της καθυστέρησης) περιλαμβάνονται, η, με γεωμετρική πρόοδο, αυξανόμενη και σχεδόν πάντα αποσπασματική φορολογική νομοθεσία, καθώς και η απροθυμία της φορολογικής διοίκησης, ως προς την αποτροπή της δημιουργίας φορολογικών διαφορών, ακόμα και για μικρού αντικειμένου υποθέσεις, οι οποίες σωρεύονται ανενδοίαστα στον υφιστάμενο φόρτο των δικαστηρίων και για τις οποίες εξαντλούνται -άσκοπα- από πλευράς διοίκησης όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, ενώ υπάρχει για τα σχετικά θέματα παγιωμένη νομολογία».

«Σε σχέση και με τη συνέχεια της κυβερνητικής δράσης, αξίζει να σημειωθεί ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις της τελευταίας διετίας δημιουργήθηκαν σε όλα τα μεγάλα δικαστήρια ειδικά τμήματα με αμιγώς φορολογικό αντικείμενο, για την περαιτέρω αύξηση της παραγόμενης νομολογίας, ενώ τέθηκαν και ποσοτικοί στόχοι που επιτεύχθηκαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες των διοικητικών δικαστών, όπως πολλάκις έχει βεβαιωθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης», καταλήγει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων