ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Τρίτη, οι πρώτοι μάρτυρες: Σφακιανάκης, Μπίκας και Χαλαστάνης

Την Τρίτη, οι πρώτοι μάρτυρες: Σφακιανάκης, Μπίκας και  Χαλαστάνης

Την ερχόμενη Τρίτη ξεκινάει το έργο της με τις καταθέσεις των τριών πρώτων μαρτύρων, η Προανακριτική Επιτροπή, που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Πρόκειται για τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη, τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, Κωνσταντίνο Μπίκα, και τον πρώην πρεσβευτή στη γαλλική πρωτεύουσα, Κωνσταντίνο Χαλαστάνη. Την αμέσως επόμενη μέρα, δηλαδή την Τετάρτη, θα κληθούν να καταθέσουν ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, οι τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, που φέρονται να παρέλαβαν το επίμαχο «στικάκι» καθώς και ο πρέσβης του υπουργείου Εξωτερικών Ηλίας Κλης, για τον οποίο ορισμένοι μάρτυρες αναφέρουν στις καταθέσεις τους ότι ήταν ο άνθρωπος που παρέλαβε πρώτος το επίμαχο «στικάκι».

Στην Προανακριτική Επιτροπή σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα κόμματα κατέθεσαν τις προτάσεις τους σχετικά με την κλήτευση των μαρτύρων και έγινε μία πρώτη συζήτηση, η οποία κατέληξε και σε συμφωνία με το ποιοι θα κληθούν.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, έγινε δεκτή η πρόταση του κόμματος, οι μάρτυρες να κληθούν κατά χρονολογική εξέλιξη των γεγονότων. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση του κανονισμού με διακοπές ή συμπεριφορές μη ανεκτές και σε κάθε περίπτωση θα στέλνει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και θα ζητά την αντικατάσταση του βουλευτή.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, με επτά ψήφους υπέρ και έξι κατά πέρασε η πρότασή της να δοθούν αντίγραφα και σε usb και σε cd της λίστας Λαγκάρντ. Επιπλέον, αρχικά η ΝΔ πρότεινε να ζητηθεί και η γνώμη του επιστημονικού συμβούλιου της Βουλής ως προς τα προσωπικά δεδομένα. Τέλος, ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής πρότεινε να μην αμείβονται τα μέλη της Επιτροπής.