ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΣΑ:Συνταγματική εκτροπή από τον συνταγματολόγο Μανιτάκη

ΔΣΑ:Συνταγματική εκτροπή από τον συνταγματολόγο Μανιτάκη

Την «συνταγματική εκτροπή», όπως τη χαρακτηρίζει, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας των εργαζομένων, καταδικάζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτη να μην υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, ο ΔΣΑ σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι «με έκπληξη πληροφορήθηκε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος επιδιώκει να στερήσει το συνταγματικώς και διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας για τους εργαζομένους που υφίστανται παράνομη διακοπή ή λήξη της σχέσης εργασίας τους, και μάλιστα ακόμα και για τους εργαζομένους για τους οποίους έχει ήδη εκδοθεί σχετική δικαστική απόφαση».

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι οποίες «σημειωτέον, προέρχονται από «συνταγματολόγο»», καταργείται ρητά «το δικαίωμα των εργαζομένων στην παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας» ενώ παράλληλα καταργείται η νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 64 του Ν. 4139/2013) που πριν από ένα μήνα εισήγαγε ο κ. Ρουπακιώτης στη Βουλή και ψηφίστηκε, και η οποία ορίζει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζομένου μέχρι και την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κύρια υπόθεση».

«Προφανής στόχος των προτάσεων του κ. Μανιτάκη» τονίζει ο ΔΣΑ, «είναι η απομάκρυνση από το δημόσιο τομέα των εκατοντάδων συμβασιούχων οι οποίοι διατηρούν μέχρι σήμερα τις θέσεις τους δυνάμει προσωρινών δικαστικών αποφάσεων, καταργώντας το θεμελιώδες δικαίωμα στην προσωρινή δικαστική προστασία αλλά και τις ίδιες τις δικαστικές αποφάσεις, κατά πρόδηλη παράβαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, τα οποία ο κ. Μανιτάκης, ως Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, δίδασκε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης επί σειρά δεκαετιών».

Και διερωτάται: «Το θυμάται, άραγε, ή η όψιμη ανάληψη υπουργικών αξιωμάτων ήταν αρκετή ώστε ο ίδιος να είναι πλέον ακόμα ένας «δάσκαλος που δίδασκε...»;». Ακόμη, ο Σύλλογος αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 233Α) «όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή δικαστή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών. Όμως ο κ. Μανιτάκης παραγνωρίζοντας συνειδητά ότι η υποχρέωση συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις περιλαμβάνει την υποχρέωση συμμόρφωσης και στις προσωρινές διαταγές, καθίσταται από πολιτική άποψη «ηθικός αυτουργός» στο ως άνω έγκλημα».

Κατόπιν αυτών, ο ΔΣΑ: «1) Καταδικάζει απερίφραστα την κατά τα ανωτέρω συνταγματική εκτροπή που επιχειρεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία θυμίζει τις πιο μαύρες σελίδες της νεοελληνικής μας ιστορίας, όταν η «Κυβέρνησις» της χώρας «αποφάσιζε» και «διέταζε», στερώντας συγχρόνως το δικαίωμα και τη δυνατότητα άσκησης οποιουδήποτε ενδίκου βοηθήματος, 2) καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να μη συνυπογράψει αυτές τις επαίσχυντες και προδήλως αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, οι οποίες, εφόσον τεθούν προς ψήφιση, πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να απορριφθούν από τη Βουλή των Ελλήνων και 3) καλεί την Ελληνική Δικαιοσύνη να μη συμμορφωθεί με διατάξεις που τίθενται κατά κατάλυση του Συντάγματος (άρθρο 87 παράγραφος 2) και να αρνηθεί την εφαρμογή τέτοιων διατάξεων, που το περιεχόμενό τους είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα (άρθρο 93 παράγραφος 4)».