ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ευρώ διχάζει την Αριστερά

Το ευρώ διχάζει την Αριστερά

Φαίνεται πως το ΑΚΕΛ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Την ώρα που το κόμμα του Δημήτρη Χριστόφια ετοιμάζει πυρετωδώς τη μελέτη για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, φαίνεται πως στην Ευρώπη βρίσκει αρκετούς μιμητές. Την ώρα που Μέρκελ και Σόιμπλε οδηγούν το Βερολίνο σε απευθείας σύγκρουση με τον ευρωπαϊκό Νότο εξ' αιτίας της λιτότητας, έκανε την εμφάνιση του το κόμμα της Εναλλακτικής Γερμανίας, το οποίο ζητά την έξοδο της χώρας από της ευρωζώνη.

Το γεγονός μάλιστα, πως ο άλλοτε Υπουργός Οικονομικών του Καγκελάριου Σρέντερ, Όσκαρ Λαφοντέν, τάχθηκε υπέρ της εξόδου από το ευρώ προβληματίζει την ευρωπαϊκή Αριστερά. Το επίσημο αριστερό κόμμα της Γερμανίας "Die Linke" πάντως, δηλώνει πως παραμένει πιστό στην ευρωζώνη ωστόσο η τάση αποχώρησης από το κοινό νόμισμα, καταγράφεται πλέον απροκάλυπτα.

Η ίδια κατάσταση σε γενικές γραμμές πάντως αποτυπώνεται και στο ΣΥΡΙΖΑ, με την επίσημη ηγεσία να μη θέτει ζήτημα αποχώρησης, αλλά την πτέρυγα "Λαφαζάνη" να τηρεί διαφορετική γραμμή. Από την επιτυχία του κόμματος που προπαγανδίζει την επιστροφή στο γερμανικό μάρκο πάντως, δεν αποκλείεται να εξαρτηθεί και η εν γένει σχέση ΣΥΡΙΖΑ-Λαφαζάνη μιας και δεν αποκλείεται το ζήτημα του νομίσματος να αποτελέσει εκ νέου ζήτημα τριβής, με τον αστάθμητο παράγοντα Αλέκο Αλαβάνο να καιροφυλαχτεί. .