ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας-τρόικα: Σήμερα αναμένεται η οριστικοιποίηση της συμφωνίας

Στουρνάρας-τρόικα: Σήμερα αναμένεται η οριστικοιποίηση της συμφωνίας

Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου, μία μόλις μέρα πριν το Eurogroup.

Στη μαραθώνια συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου «σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος».
Τόσο το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, όσο και το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως έχουν κλείσει.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τα πρώτα 5.000 ονόματα. Aυτή θα περλαμβάνει θα περιλαμβάνει 2.500 σχολικούς φύλακες (ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών), 2.000 εκπαιδευτικούς και 500 υπαλλήλους υπουργείων.

Κάθε μήνα μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει έτοιμες ανάλογες λίστες Από τα υπόλοιπα 7.000 άτομα, οι 3.500 θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι 1.500 θα είναι εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντά τους και 2.000 υπάλληλοι από τα υπουργεία και τους δήμους.

Ο χρόνος της διαθεσιμότητας μειώνεται σε οκτώ από 12 μήνες. Κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, οι υπάλληλοι θα παίρνουν το 75% του μισθού τους, θα αξιολογηθούν και ορισμένοι θα απολυθούν.

Υπό διαπραγμάτευση παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Παρόντες, κατά διαστήματα, στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, ήταν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης -στελέχη του υπουργείου του ανέφεραν «συμφωνήσαμε, δεν θα συναντηθούμε ξανά»-, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Το απόγευμα, ο κ. Στουρνάρας αλλά και η τρόικα θα αναχωρήσουν μαζί για τις Βρυξέλλες, όπου τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Νέα συνάντηση Στουρνάρα-τρόικας την Κυριακή

Απύθμενο θράσος από τους Τροϊκανούς: Μας τα είπαν και άλλοι κύριοι!