ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Μιχαλολιάκος: Μην κατεβάζετε σκουπίδια!

Β. Μιχαλολιάκος: Μην κατεβάζετε σκουπίδια!

Σε ερωτήσεις πολιτών απάντησε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, στην εκπομπή, «Τα παράπονα σας στο Δήμαρχο», στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 - 90,4 FM».

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που έκανε ο Δήμαρχος Πειραιά ήταν και η έκκλησή του προς τους δημότες να αποφύγουν να κατεβάσουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, τα σκουπίδια τους στον δρόμο.

«Η δύναμη μας είναι οι δημότες. Η δύναμη μας είναι οι πολίτες. Αυτοί μας ενθαρρύνουν. Μαζί με αυτούς αναμορφώνουμε τον Πειραιά. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τις Πειραιώτισσες και τους Πειραιώτες γιατί τις τελευταίες μέρες έχουμε μια επιβάρυνση, παρά το γεγονός ότι οι εργάτες καθαριότητας προσπαθούν. Όμως έχουμε απεργία στην χωματερή. Διότι η Ελλάδα είναι η Ελλάδα της χωματερής. Είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης. Αντί να έχουμε προχωρήσει στην ίδρυση εργοστασίων για την αξιοποίηση των σκουπιδιών και την παραγωγή ενέργειας, είμαστε ακόμη στην Ελλάδα της χωματερής. Και δεν φταίνε τα δέκα χρόνια της δεκαετίας του ΄80, αλλά φταίνε τα τριάντα χρόνια που πέρασαν από τη δεκαετία του ΄80 μέχρι τώρα. Θέλω λοιπόν να ζητήσω συγγνώμη και θα κάνω ότι είναι δυνατόν. Αμέσως μετά έχω σύσκεψη με την υπηρεσία καθαριότητας για να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια, είτε βάζοντας τα σε μεγάλες σακούλες είτε ενδεχομένως δημιουργώντας ένα πρόχειρο σταθμό μεταφόρτωσης, ώστε να φύγουν από τις γειτονιές. Θέλω να παρακαλέσω τις δημότισσες και τους δημότες να μη βγάζουν και άλλα σκουπίδια έξω. Να κάνουν υπομονή μερικά εικοσιτετράωρα. Ελπίζω να διευθετηθεί η ένταση και να μην έχουμε άλλη επιβάρυνση».

Με παρέμβαση του πρωθυπουργού ξεπεράστηκαν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για την ανακαίνιση του κτηρίου Βασ. Γεωργίου και Βούλγαρη

«Το δεύτερο που θέλω να πω είναι: «επιτέλους τέλος». Μετά από ένα μαραθώνιο γολγοθά – μαρτυρήσαμε στην κυριολεξία - xρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού 3-4 φορές και για νομοθετικές ρυθμίσεις - νικήσαμε όλες τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και βγαίνει το κτήριο της Βασιλέως Γεωργίου και Βούλγαρη, αυτό το υπέροχο νεοκλασικό κτήριο, σε ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, για την ανακατασκευή του και την αναπαλαίωση του, για να στεγάσει το Κ.Α.Π.Η. και τα γραφεία του Β΄Διαμερίσματος. Ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη αυτή. Γιατί οι απαγορευτικές αγκυλώσεις ήσαν πολλές».

Καταγγελία για την τραμπούκικη επίθεση εναντίον εργαζομένων του Δήμου

«Θέλω να καταγγείλω μία ομάδα που δεν ξεπερνά τους πέντε – έξι ανθρώπους, που αυτοπροσδιορίζονται ως ο λαός. Είναι η ουρά του ΣΥΡΙΖΑ ή των δύο δημοτικών συμβούλων, που αυτοαποκαλούνται ότι εκπροσωπούν το ΣΥΡΙΖΑ, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι η πέμπτη παράταξη σε σειρά ψήφων στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, οι οποίοι επειδή θύμωσαν γιατί η Δημοτική Αρχή και οι εργαζόμενοι είναι μια ισχυρή συμμαχία και διεκδικούν από κοινού τα δίκαια τους, έδειραν τους εργαζόμενους. Εντός της ημέρας θα υποβληθεί μήνυση εναντίον του κ. Μακή – προφανώς προέρχεται εκ Γαλλίας – η τρομοκρατία είναι εισαγόμενη – είναι μία από τις συνιστώσες – κακοποιοί εισαγόμενοι. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πηγαίνουν στα Βοτσαλάκια. Αυτοπροσδιορίζονται, πότε σαν πολίτες της παραλίας Βοτσαλάκια, πότε της Φρεαττύδας, πότε του Προφήτη Ηλία, πότε της Καστέλλας, πότε του Δηλαβέρη. Είναι απίστευτοι άνθρωποι. Θέλουν να υπονομεύσουν με κάθε τρόπο το έργο. Και έδειραν τους εργαζόμενους. Οι σχολικοί φύλακες ξέρετε τι είναι: Είναι νοικοκυρές. Με τη δουλειά τους, που φυλάνε τα παιδιά μας, εξασφαλίζουν το γάλα των δικών τους παιδιών. Τους έδειραν. Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Αυτή είναι η απειλούμενη δημοκρατία που θα έρθει».

Θα είναι λάθος εάν καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία

«Θα είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος εάν επιδιωχθεί η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Εγώ θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα πολιτικής επιρροής που έχω και ως Μιχαλολιάκος και ως Δήμαρχος του Πειραιά για να μη γίνει. Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι να είναι απολύτως διακριτοί οι ρόλοι της Δημοτικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Αστυνομίας να μην αλληλοαεπικαλύπτονται, να μην κάνουν δύο άνθρωποι την ίδια δουλειά δύο διαφορετικών υπηρεσιών, γιατί μπερδεύουν τους πάντες. Εγώ με την ελαχίστη Δημοτική Αστυνομία που διαθέτω – 80 Δημοτικούς Αστυνόμους έχουμε στον Πειραιά – σε μια εβδομάδα τότε που αναλάβαμε κλείσαμε το παρεμπόριο και επιβάλλαμε την απόλυτη νομιμότητα στο παζάρι. Γιατί αυτό να το διακινδυνεύσουμε; Έρχεται και στον Πειραιά με καθυστέρηση πολλών ετών η ελεγχόμενη στάθμευση. Ποιος θα την κάνει; Αυτό που απαγορεύεται να γίνεται είναι για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι τρεις εξουσίες επί του επιχειρηματία: η Δημοτική Αστυνομία, η Ελληνική Αστυνομία και η Περιφέρεια. Σκεφτείτε να είναι και συναλλασσόμενοι. Σκεφτείτε να είναι και διαπλεκόμενοι. Να πώς διατηρείται και διαιωνίζεται η διαφθορά. Ένας πρέπει να είναι. Και να έχει την αποκλειστική ευθύνη ο πολιτικά προϊστάμενος τους. Αν είναι η Δημοτική Αστυνομία να είναι ο Δήμαρχος. Αν είναι η Ελληνική Αστυνομία να είναι ο Διοικητής του Τμήματος. Αν κάποια παιδιά της Δημοτικής Αστυνομίας επιθυμούν να πάνε στην Ελληνική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία έχει αυτές τις ανάγκες, βεβαίως να πάνε».

Οι ανάγκες φύλαξης των δημοτικών κτιρίων και χώρων είναι μεγάλες

«Αν πρέπει να καταργηθεί η ειδικότητα του σχολικού φύλακα – που δεν πρέπει να καταργηθεί κατά την άποψη μου - λέω ότι ένας Δήμος, ο Δήμος Πειραιά προπαντός – έχει ανάγκη από τη φύλαξη πολλών κτηρίων: των σχολείων, των βρεφονηπιακών σταθμών, του Δημοτικού μας Θεάτρου, του Βεάκειου, της Πινακοθήκης, των Αλσών, των παιδικών χαρών. Ποιος θα τα φυλάξει αυτά; Δηλαδή αγνοούμε την παραβατικότητα; Αγνοούμε ότι την ημέρα τα φτιάχνουμε και τη νύχτα μας τα καταστρέφουν; Δεν θα γίνουν απολύσεις. Εγώ πιστεύω στη σωφροσύνη του Πρωθυπουργού. Θα μελετηθούν και εκεί που υπάρχουν ελλείψεις θα δοθούν ενισχύσεις και εκεί που υπάρχουν πλεόνασμα θα μετακινηθούν. Πρέπει να υπενθυμίσω στους βασιλικότερους του βασιλέως ότι από την προηγούμενη εφαρμογή της κινητικότητας δεν έχασε κανείς τη δουλειά του. Αντίθετα αυτοί που μπήκαν στην κινητικότητα ενίσχυσαν την ασφάλεια στη νέα τους δουλειά στη ίδια πόλη. Δεν έχουμε ανάγκη αυτούς τους βασιλικότερους του βασιλέως που βλάπτουν τους εργαζόμενους. Ευχαριστώ τους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά που χθες τους απεκάλυψαν».

Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι μάρτυρες στη μήνυση εναντίον εκείνων που άσκησαν βία εναντίον εργαζομένων- Τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή έκανε ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Μαστρονικόλας:

«Εγώ ως Πρόεδρος Διαμερίσματος θυμάμαι τον κ. Μακή στην Μαρίνα Ζέας. Ο συγκεκριμένος ήταν επαγγελματίας κάτοικος, είναι πρωτοπόρος και κάνει τον κάτοικο σε όλα τα θέματα. Δηλαδή είχε γίνει και κάτοικος Παλιάς Κοκκινιάς και κάτοικος Φρεαττύδας και κάτοικος Προφήτη Ηλία. Είναι μια ομάδα ανθρώπων. Μάχεται μαζί με την κα Σταθάκη. Αυτό που ήθελα να πω είναι το μεγάλο παραμύθι που παίζει η Αριστερά και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των εργαζομένων. Χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχουν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι και μετά προχώρησε σε άλλα θέματα. Είναι πραγματικά λυπηρό αυτό που έγινε χθες προχώρησε να συζητήσει άλλα πράγματα. Το άσχημο είναι ότι δυστυχώς οι συγκεκριμένοι άνθρωποι χρησιμοποίησαν βία. Κατηγορούν άλλες παρατάξεις για βία αλλά δυστυχώς είναι οι ίδιοι που την ασκούν. Δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι που κάθονται και υπερασπίζονται, οι ίδιοι άνθρωποι δέρνουν τους εργαζόμενους».

κ. Δήμαρχος: «Κύριε Μαστρονικόλα το λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Τέλος».

κ. Μαστρονικόλας: «Συστρατευόμαστε κύριε Δήμαρχε μαζί σας. Η παράταξη «Πειραιάς: «Πόλη – Θρύλος» με επικεφαλής και ηγέτη τον Χρήστο Βουγιουκλάκη συστρατεύεται μαζί σας για oποιαδήποτε ενέργεια κάνετε γιατί ήμασταν εκεί. Τα είδαμε με τα μάτια μας. Είδαμε τον κύριο αυτόν πως χτύπαγε...»

κ. Δήμαρχος: «Θα του απαγορευτεί βεβαίως η είσοδος, όσο εγώ είμαι Δήμαρχος, στο Δημοτικό Συμβούλιο με γραπτή εντολή μου. Τους εργαζόμενους τους αγαπάμε δεν τους δέρνουμε, ιδιαίτερα όταν έχουν προβλήματα και κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους. Στη μήνυση που θα καταθέσω θα ορίσω όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους μάρτυρες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το ανάστημα μεγάλου κόμματος

«Όλοι αυτοί θέλουν να χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους, ώστε επί του εδάφους του θρήνου και της δυστυχίας να κάνουν αυτοί κομματικό πάρτι. Το επικίνδυνο δεν είναι οι κυβερνήσεις που έσφαλαν και οδήγησαν την πατρίδα μας τα τελευταία τριάντα χρόνια στη χρεοκοπία και στην παρακμή. Το άκρως επικίνδυνο είναι ότι υπάρχει πολιτική δύναμη που θέλει να επαναλάβει τα ίδια, που υπόσχεται αυτά που γνωρίζει, ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει, που λέει ψέματα στον Ελληνικό λαό, που επενδύει στο λαϊκισμό, στη δημαγωγία. Είναι απίστευτο. Και με τους ίδιους ανθρώπους. Δόξα τω Θεώ ο Ελληνικός λαός έχει την απόλυτη ωριμότητα και περιορίζει τη φούσκα του ΣΥΡΙΖΑ περί το 20%. Σας κάνω πρόβλεψη: κάτω από 10% θα είναι. Δεν έχει το ανάστημα μεγάλου κόμματος. Δεν έχει το εκτόπισμα ενός ηγέτη. Δεν έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τον κομματικό τους στόχο και είναι με την κοινωνία. Έχουν μίσος εναντίον εκείνων που δεν είναι μαζί τους. Εμείς είμαστε για να ενώνουμε. Εμείς απευθυνόμαστε στον Έλληνα πολίτη, στον Πειραιώτη. Δεν είναι η ταυτότητα μας η Νέα Δημοκρατία. Ο Πειραιάς είναι η ταυτότητα μας».

Έργα ανάπλασης από τη Λεύκα μέχρι το Πασαλιμάνι και τη Βενιζέλου

«Την ώρα του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησα τρεις φορές με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη Για να είναι οι υπογραφές του αυτή την εβδομάδα. Για να κάνουμε τα μεγάλα έργα της ανάπλασης του Πειραιά, που θα φτάσουν τα 37 εκατομμύρια ευρώ. Έργα που τα ονειρευόταν ο Πειραιάς και δεν τα έκανε, που θα αλλάξουν τη ζωή του Πειραιά. Έργα που προβλέπουν την ανάπλαση από τη Λεύκα μέχρι Άγιο Διονύσιο, από τον Άγιο Διονύσιο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι το Πασαλιμάνι και όλους τους δρόμους από το Πασαλιμάνι μέχρι και τη Βενιζέλου. Σκάπτεται όλος ο Πειραιάς. Αναπλάθεται. Δίνουμε τη μάχη μας. Την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε άλλες δέκα εγκρίσεις. Πλατεία Πηγάδας, σχολικές στέγες. Τρέχουμε να εξασφαλίσουμε και το τελευταίο ευρώ που μπορεί ένας Δήμος να διεκδικήσει μέσα από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, χωρίς να έχουμε βρει καμία προμελέτη , καμία μελέτη, χωρίς να έχουμε καμία ωριμότητα υπηρεσιακών δυνατοτήτων».

Δωρεάν συναυλίες στις παραλίες

«Σε δέκα μέρες περίπου κάθε βράδυ θα έχουμε και μία δωρεάν συναυλία στις παραλίες με καλλιτέχνες, που πρόθυμα θα έρθουν να τραγουδήσουν. Γιατί αγαπούν τον Πειραιά. Θα δώσουμε το χαμόγελο και τη λάμψη στον Πειραιά, που δικαιούται και που του έκλεψαν. Θα δώσουμε ό,τι στερήθηκε τα τελευταία πενήντα χρόνια. Γι' αυτό είμαστε. Γι' αυτό αρνηθήκαμε υπουργικά αξιώματα. Γι' αυτό παραιτηθήκαμε από τα πολιτικά και κομματικά αξιώματα. Για να υπηρετήσουμε τον Πειραιά».