ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλία Βαρβιτσιώτη για βελτίωση συνθηκών διαμονής λαθρομεταναστών

Πρωτοβουλία Βαρβιτσιώτη για βελτίωση συνθηκών διαμονής λαθρομεταναστών

Πρωτοβουλία για τη βελτίωση των συνθηκών προσωρινής διαμονής των παράνομων μεταναστών που εντοπίζονται στα νησιά του Αιγαίου και σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και για τη βελτίωση της «διαχείρισής» τους από το Λιμενικό Σώμα, αναλαμβάνει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, ανέφεραν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι ο υπουργός έχει δώσει ήδη εντολή στις τοπικές λιμενικές Αρχές, να αναζητηθούν υπαίθριοι χώροι όπου θα «στηθούν» σκηνές για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών, η οποία θα διαρκεί το πολύ τρεις ημέρες, μέχρι την παραλαβή τους από την αστυνομία.

Στους χώρους αυτούς θα μένουν σε διαφορετικά σημεία οι άντρες από τις γυναίκες, ενώ θα υπάρχουν και χημικές τουαλέτες. Παράλληλα, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα από το προϋπολογισμό του υπουργείου για τη σίτιση των παράνομων μεταναστών, ενώ για το θέμα θα υπάρξει συνεργασία και με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία μπορεί να διαθέσει κάποια κονδύλια.

Επίσης, θα ζητηθεί η παροχή ιατρικής βοήθειας από τους ιατρικούς συλλόγους στους μετανάστες, στα σημεία φιλοξενίας, πριν μεταφερθούν αν χρειάζεται σε κάποιο νοσοκομείο, ενώ όποτε κρίνεται απαραίτητο, θα ζητείται η νομική υποστήριξη από τους δικηγορικούς συλλόγους.

Κύκλοι από το υπουργείο, ανέφεραν ότι το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και της εξασφάλισης καλύτερης διαβίωσης των μεταναστών, αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα του υπουργού Ναυτιλίας από την πρώτη στιγμή ανάληψης των νέων καθηκόντων του.

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), σε πρόσφατη επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας και μετά από επίσκεψη κλιμακίου της Ομοσπονδίας στη Σάμο, ανέφερε ότι η κατάσταση στο πρόβλημα της «διαχείρισης» των παράνομων μεταναστών σε πολλές λιμενικές Αρχές είναι οριακή, καθώς κάτω από άθλιες συνθήκες βρίσκονται στοιβαγμένοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά, χωρίς κανόνες υγιεινής, κονδύλια σίτισης και ασφαλή διαμονή.

Στην επιστολή της η ΠΟΕΠΛΣ ανέφερε ότι παρά τη δημιουργία χώρου φύλαξης- κράτησης- υποδοχής παράνομων μεταναστών σε κάποια νησιά που διαχειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία, αυτά δεν δέχονται τους συλληφθέντες από το Λιμενικό Σώμα, μέχρι την έκδοση απόφασης του αρμόδιου εισαγγελέα, με αποτέλεσμα να παραμένουν εντός του Λιμεναρχείου.

Τονίζει επίσης ότι ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες λιμενικές Αρχές, είτε υπάρχουν κέντρα κράτησης, είτε όχι, όπου οι μετανάστες παραμένουν εντός των εσωτερικών χώρων των λιμενικών καταστημάτων, λόγω έλλειψης ή υπερφόρτωσης των κρατητηρίων της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με στοιχεία, το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή διαχειρίστηκε μόνο τον μήνα Ιούλιο, συνολικά 116 περιστατικά παράνομων μεταναστών. Συνελήφθησαν δε 1.408, που επεδίωξαν την είσοδο στη χώρα και 188 που προσπάθησαν να περάσουν από την Ελλάδα σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Συνολικά συνελήφθησαν 39 διακινητές, 11 σκάφη και 12 οχήματα.