ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καρύδης: Κάλιο αργά ποτέ το φρένο Σαμαρά στους πλειστηριασμούς

Καρύδης: Κάλιο αργά ποτέ το φρένο Σαμαρά στους πλειστηριασμούς

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ, ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός πιέστηκε να βάλει ένα φρένο στο θέμα των πλειστηριασμών που όλο το προηγούμενο διάστημα έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό.

«Πιέστηκε βέβαια και από τους βουλευτές, τις αντιδράσεις που υπήρξαν από το ΠΑΣΟΚ. Και ο κ. Βενιζέλος έκανε παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και αύριο θα γίνει αυτή η συζήτηση σε βάθος. Χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Σαμαράς αυτό που είπε είναι ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με τον Ευ. Βενιζέλο. Εμείς πιστεύουμε ότι ο νόμος πρέπει να παραταθεί, ότι πρέπει να μην υπάρχει άρση της απαγόρευσης.

Κανείς δεν μας έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα στοιχεία περί του αντιθέτου. Εγώ θα σας πω κάτι. Από τα οφειλόμενα δάνεια, τα οποία είναι ληξιπρόθεσμα, το 50 -70% περίπου των οφειλομένων ποσών αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό δανειοληπτών, το οποίο μπορεί να είναι και στο σύνολο το 2% και ο μέσος όρος των δανείων που έχουν ληφθεί είναι μεταξύ 200 - 300.000 ευρώ, άρα υπερβαίνει και το όριο του νόμου που λέει αντικειμενική αξία έως 200.000..., ενώ ο μέσος όρος των δανείων που έχουν οι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες κινείται μεταξύ 40-50.000 ευρώ.

Και να ξέρετε ότι ο απλός πολίτης ο οποίος πονάει για το σπίτι του παλεύει ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες να το αποπληρώσει, (ενώ) τα υψηλά εισοδήματα δεν το κάνουν αυτό. Και υπάρχουν περιπτώσεις - γιατί στην περίοδο που οι τράπεζες ήταν στην καλή τους εποχή- χρησιμοποιούσαν τα στεγαστικά δάνεια ή έδιναν στεγαστικά δάνεια και για άλλους σκοπούς. Υπάρχει δανειολήπτες που έχουν πάρει και 10 και 20 και 30 δάνεια τέτοιου τύπου».

Στο σημείο αυτό ο κ. Καρύδης τόνισε πως οι φορολογικές Αρχές δύνανται να γνωρίζουν πόσες καταθέσεις υπάρχουν και άρα όσους καθυστερούν τις καταβολές τους προς τις τράπεζες. «Εδώ, υπάρχουν φορολογικές αρχές, μπορούν να γνωρίζουν πόσες καταθέσεις υπάρχουν άρα μπορούν να βρουν όλους αυτούς που έχουν μπει πάνω από το 6μηνο στην καθυστέρηση. Άλλωστε, πολλά από αυτά τα δάνεια και πριν από το 2008 δεν πληρώνονταν.

Η συζήτηση πρέπει να στραφεί πιο ουσιαστικά και στο νομοθετικό επίπεδο, αλλά και μέσα από την πρακτική των τραπεζών να υπάρξει μία ευελιξία στις ρυθμίσεις. Δηλαδή, εκεί που ο κόσμος έχει πρόβλημα και δεν μπορεί να πληρώσει - πολλές τράπεζες το κάνουν αυτό από μόνες τους σε ανέργους, σε ανθρώπους που έχουν χάσει το εισόδημά τους. Άρα εκεί πρέπει να στραφεί η συζήτηση. Νομίζω ότι τα στοιχεία αυτά θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κατά τη γνώμη μου θα πάρουν και τις σωστές αποφάσεις.

Εμένα, μου δημιουργεί μεγάλη απορία και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και θα σας πω γιατί. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε αυτό το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών στη Βουλή το 2010, δεν το ψήφισε. Τώρα όλη του η επιχειρηματολογία πατάει σε αυτό το σχέδιο νόμου που η τότε κυβέρνηση πέρασε για την προστασία χιλιάδων δανειοληπτών που λόγω της κρίσης αντιμετώπισαν πρόβλημα».