ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων

Στουρνάρας: Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων

«Φρένο» στα σενάρια περί μείωσης του πετρελαίου θέρμανσης βάζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας λίγες ημέρες πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα.

Μάλιστα συνεργάτες του υπουργού εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά του για τις διαρροές σχετικά με το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων. Δεν έχουμε πετύχει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε στον σωστό δρόμο, έχουμε καλύψει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απέχουμε ακόμη από τον τελικό στόχο. Θα ήταν λάθος να θέσουμε τέτοιο ζήτημα τώρα. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης όπως έχει χαραχθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε καθημερινή εφημερίδα.

Πάντως, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι καταπολεμήθηκε το λαθρεμπόριο. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι τα προηγούμενα χρόνια διοχετεύονταν στην αγορά ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που προορίζονταν για άλλες χρήσεις.

Ο κ. Στουρνάρας σημειώνει: «Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εξισώθηκαν για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο. Αν μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το θέρμανσης, θα ανοίξουμε πάλι ένα παράθυρο στους λαθρεμπόρους. Μπορούμε να εξετάσουμε απλοποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά όχι μείωση ΕΦΚ. Σημειώνω ότι πέρυσι δεν απορροφήθηκε το ποσό που είχε διατεθεί από τον προϋπολογισμό για επίδομα θέρμανσης».