ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει ένα σχέδιο Β εκτός ΕΕ και ευρώ

Βενιζέλος: Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει ένα σχέδιο Β εκτός ΕΕ και ευρώ

Μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της δημοκρατικής παράταξης, μήνυμα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης προς τον ελληνικό λαό και πρόσκληση συμπόρευσης όλου του χώρου που πιστεύει στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό σοσιαλισμό, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς, έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του για 39η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε σε όλες τις «δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, θυμωμένες, σε απόγνωση, απομακρυσμένες από την πολιτική, εγκλωβισμένες στον απλουστευτικό συνομωσιολογικό και φασίζοντα λόγο» ενώ σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει συνείδηση της ευθύνης του και την αναλαμβάνει χωρίς κανένα ηγεμονισμό.

Οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ

Απαριθμώντας τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι πρέπει να επανεκκινηθεί η πραγματική οικονομία, να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή και να ενισχυθεί η κοινωνική αλληλεγγύη. Όπως τόνισε, «υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, η διαφύλαξη της εθνικής ανταγωνιστικότητας, η απελευθέρωση και αξιοποίηση όλου του παραγωγικού δυναμικού της χώρας ενώ οι πεποιθήσεις αυτές βασίζονται σε μία καθαρή οριοθέτηση του δημοσίου και του ιδιωτικού».

Προϋπόθεση για μια νέα Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ένα πραγματικά Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που βασίζεται στην αξιολόγηση της πραγματικής φορολογικής επιβάρυνσης για κάθε κοινωνική ομάδα και προσέθεσε λέγοντας ότι «το ίδιο ισχύει για το διοικητικό και δικαστικό σύστημα της χώρας και φυσικά, για το πολιτικό σύστημα που πρέπει να εκφράσει τη σημερινή απαιτητική κοινωνία».

«Χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο»

Έκανε εξάλλου μία ιστορική αναδρομή και καταλήγοντας στην οικονομική κρίση που εμφανίστηκε το 2008, δήλωσε ότι έπρεπε να επιμείνει το Μάιο του 2010, μέχρι τέλους, στην πρόταση του για υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων: «Θα ήταν πολύ πιο δίκαιη ιστορικά η κατανομή της ευθύνης στις πολιτικές δυνάμεις κατά το μέτρο της συμμετοχής τους στη άσκηση της εξουσίας τις κρίσιμες περιόδους», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε όσους, όπως είπε, διαχωρίζουν τη θέση τους από το πρώτο πρόγραμμα, αλλά συμφωνούν με το δεύτερο μέσα στο πλαίσιο του οποίου πορεύεται η χώρα από τα τέλη Οκτωβρίου 2011, υποστήριξε πως είναι το δεύτερο πρόγραμμα που έπρεπε να έχει υιοθετηθεί εξαρχής, μόνο που αυτό δεν μπορούσε δυστυχώς να γίνει μονομερώς από την Ελλάδα και χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο.

Σημείωσε παράλληλα ότι τον Ιούνιο του 2011 είχαν ήδη διαμορφωθεί δύσκολες, επικίνδυνες και σκληρές συνθήκες. «Εκεί που είχαμε φθάσει ως χώρα η επιλογή αυτή ήταν η καλύτερη στο όνομα της εθνικής ανάγκης, της αλήθειας που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε κατάματα», συμπλήρωσε και υποστήριξε πως «οι όποιες άλλες επιλογές - που πρακτικά ούτε υπήρχαν, ούτε υπάρχουν - είχαν και έχουν ασύγκριτα και ασύμμετρα μεγαλύτερο κόστος» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για μια επιλογή που έκανε το ΠΑΣΟΚ από πατριωτισμό, από αίσθηση εθνικής ευθύνης, για λόγους γενικού συμφέροντος, αλλά και για να προστατευθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, για να προστατευτούν τα μεσαία στρώματα, για να αποφευχθεί το συντριπτικά χειρότερο, μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς, υπό την πίεση των αγορών.

«Δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει ένα σχέδιο Β, εκτός ΕΕ και ζώνης του ευρώ. Εκτός διεθνούς οικονομικού συστήματος. Εκτός και αν θέλαμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε δραματικές καταστάσεις, δίπλα από τις οποίες πέρασε η Κύπρος πριν από λίγους μήνες», επεσήμανε.