ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ετοιμάζεται για την Ευρωπαϊκή πρόκληση

Ο Τσίπρας ετοιμάζεται για την Ευρωπαϊκή πρόκληση

-Θα ταξιδέψει στη Ευρώπη δίνοντας το στίγμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

-Τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και τα διλήμματα της Κουμουνδούρου

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην Κουμουνδούρου με το βλέμμα στραμμένο στον προσεχή Μάιο και στις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα καθώς ο κ. Αλ. Τσίπρας θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν.

Η μεγάλη φιλοδοξία της Κουμουνδούρου είναι μία ξεκάθαρη νίκη στις ευρωεκλογές με μια διαφορά που θα του δίνει τη δυνατότητα να ισχυριστεί ότι ανατρέπει τα πολιτικά δεδομένα στη χώρα και να σπρώχνει ταυτόχρονα την δικομματική κυβέρνηση προς τις εθνικές εκλογές.

Στην Κουμουνδούρου σχεδιάζουν καθημερινά τις κινήσεις του κ. Τσίπρα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επαφές που θα έχει στην Ευρώπη. Στόχος είναι η αντιπαράθεση να πάρει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, ελπίζοντας ότι πολύ σύντομα ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα μπορούν να συνομιλούν με τους θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ και των δανειστών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να υποστηρίξει και να διαφημίσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εν όψει ευρωεκλογών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας όχι μόνο το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Σεβασμός και αξιοπιστία

Είναι γνωστό πως ο κ. Τσίπρας προκαλεί δυσφορία στους Ευρωπαίους εταίρους. Μετά τη συνάντηση με τον Όλι Ρεν στο Στρασβούργο οι Ευρωπαίοι τον κοιτούν με... μισό μάτι, διαμηνύοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής.

Σίγουρα το κλίμα δεν είναι το ίδιο με αυτό της άνοιξης του 2012, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο θεωρούν τον κ. Τσίπρα έναν αξιόπιστο ή ισότιμο συνομιλητή.

Δύο λοιπόν είναι τα μεγάλα ερωτήματα: Πρώτον, αν θα μπορέσει ο κ. Τσίπρας να πείσει τους Ευρωπαίους ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και δεύτερον, κατά πόσον ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη μιας ενδεχόμενης αριστερής κυβέρνησης είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν με την Ευρώπη.

Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πιθανό ότι η Ευρώπη θα επιδιώξει να ασκήσει πιέσεις στον κ. Τσίπρα ζητώντας την υπογραφή του εν όψει νέου Μεσοπρόθεσμου, που αναμένεται να αρχίσει να συζητείται εντός των προσεχών εβδομάδων. Παρά τη σχετική φημολογία, από τις Βρυξέλλες δεν διαφαίνεται ότι θα ακολουθηθεί τέτοια πρακτική, καθώς σταδιακά αρχίζουν να κατανοούν ακόμη και στην Επιτροπή πως τέτοιου είδους εκβιασμοί υπό τις παρούσες συνθήκες ενδέχεται να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Αυτό που αναμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι όροι με τους οποίους θα συνοδευτεί η πιθανολογούμενη συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας. Και θεωρούν φυσικά βέβαιον ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πρόκειται για ένα νέο Μνημόνιο το οποίο θα φέρει σε δυσμενέστερη θέση την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Χρειάζεται ένα New Deal για το μέλλον της Ευρώπης

Τσίπρας:Ζητούμε να ακυρωθεί μέρος των χρεών χωρών της Ν. Ευρώπης

Αυστριακή εφημερίδα: «Δημαγωγός» ο Τσίπρας

Επιστολή Τσίπρα σε Μεϊμαράκη για την επίσκεψη των ελεγκτών της Τρόικας

Ο Τσίπρας κλείνει το μάτι στην ΕΕ

Το σχέδιο των δανειστών για την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ

Το «χαστούκι» του Τσίπρα στον προκλητικό Όλι Ρεν