ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας κλείνει το μάτι στην ΕΕ

Ο Τσίπρας κλείνει το μάτι στην ΕΕ

-Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά συμμάχους ενόψει ευρωεκλογών

-Το «φλερτ» με του Σοσιαλδημοκράτες και η αφοσίωση στην ευρωπαϊκή ιδέα.

Ριζική αλλαγή στάσης απέναντι στις Βρυξέλλες φαίνεται πως υιοθετεί η Κουμουνδούρου και ο Αλ. Τσίπρας.

Η πορεία προς τις ευρωεκλογές δημιουργεί νέα δεδομένα τα οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει με στόχο μια μεγάλη και καθαρή νίκη το Μάιο.

Ούτως ή άλλως η υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν δημιουργεί νέο περιβάλλον επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι επιχειρούν να “μαλακώσουν” τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών, ο κ. Τσίπρας έχει “στρογγυλέψει” τις γωνίες στις απόψεις του. “Μας δήλωσε πως είναι αφοσιωμένος και προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή ιδέα και ότι θέλει να έχει έναν εποικοδομητικό ρόλο, να αλλάξει την Ευρώπη, όχι να την γκρεμίσει”, σημείωνε πριν μερικές μέρες Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αυτό βέβαια που δεν είπε, είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε “κόκκινες γραμμές” και ξεκαθάρισε πως αν δεν αλλάξει η πολιτική των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος θα βρεθούν απέναντι.

Το ξεκαθάρισε άλλωστε και ο ίδιος κατά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Όλι Ρεν ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός και εριστικός απέναντι στον κ. Τσίπρα. Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον Φιλανδό επίτροπο: “Αφήστε τα κόλπα, τι μπλόφες και τις προκλήσεις και ελάτε να μιλήσουμε σοβαρά για την οικονομία και την κοινωνική πολιτική”.

tsipras-ren

Το... άνοιγμα στους Σοσιαλδημοκράτες

Ο κ. Τσίπρας το προηγούμενο διάστημα, σε συνεργασία με στελέχη του πλειοψηφικού ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν ένα “άνοιγμα” προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες του Ευρωκοινοβουλίου, με το βλέμμα βέβαια στραμμένο στις ευρωεκλογές και στις δυνατότητες που παρέχονται για πολιτικές συμμαχίες.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι κατά τη επίσκεψή του στην Αθήνα ο επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα συναντήθηκε με τη Ρένα Δούρου και τον Δ. Παπαδημούλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση αυτή τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν στον κ. Σβόμποντα την ισχυρή σοσιαλδημοκρατική τάση που υπάρχει στην Κουμουνδούρου η οποία είναι αποφασισμένη να δραστηριοποιξθεί στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Ο κ. Σβόμποντα έχει μιλήσει θετικά τόσο για τον κ. Τσίπρα, όσο και για την σοσιαλδημοκρατική τάση στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο έχει εκφράσει και επιφυλάξεις για την “Αριστερή πλατφόρμα”.

Διαβάστε επίσης:

Το σχέδιο των δανειστών για την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ

Το «χαστούκι» του Τσίπρα στον προκλητικό Όλι Ρεν

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Τσίπρας: Εκλογές το 2014 – Τα τελευταία σκοτεινά Χριστούγεννα

Στην κόψη του ξυραφιού: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,4% έναντι της ΝΔ

Σαμαράς: Εγώ έχω αντίπαλο την ανεργία, ο κ. Τσίπρας τη χώρα!