ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Χρειάζεται ένα New Deal για το μέλλον της Ευρώπης

Τσίπρας: Χρειάζεται ένα New Deal για το μέλλον της Ευρώπης

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τίτλο «Θα αγωνισθώ για να εκλεγώ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ανατρέψω τη λιτότητα» δημοσιεύει το περιοδικό «Humanite Dimanche» του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος.

Στο τρισέλιδο αφιέρωμα υπογραμμίζεται πως «ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο υποψήφιος της ευρωπαϊκής αριστεράς. Σκοπεύει να μεταφέρει στο δικό τους έδαφος τον πολιτικό αγώνα έναντι των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελεύθερων, που έχουν καταδικάσει σε φτώχευση τους λαούς της Ευρώπης. Αυτός υπόσχεται μια ριζική ανακατανομή του πλούτου και ακύρωση μέρους των δημόσιων χρεών».

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου «ποια είναι η κατάσταση της Ελλάδας σήμερα που αναλαμβάνει την προεδρία στην Ευρώπη», ο κ.Τσίπρας απάντησε :

Logo Humanite Dimanche

«Η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης της αποτυχίας της λανθασμένης ευρωπαϊκής πολιτικής. Επείγει στο να αντιδράσουμε. Η Ευρώπη του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη των κοινών οραμάτων, της αλληλεγγύης και της προόδου. Είναι μια Ευρώπη που ανακατανέμει τα πλούτη στους ισχυρούς και τη φτώχεια, τη μιζέρια και τον πόνο στους φτωχούς και αδύνατους».

«Επομένως οι ερχόμενες εκλογές δεν είναι μια συμβατική πολιτική αντιπαράθεση. Είναι ένας κρίσιμος πολιτικός αγώνας για να ανοικοδομήσουμε εκ νέου την Ευρώπη και τις προοπτικές της για τους λαούς της».

Σε άλλο ερώτημα για το ποιες ακριβώς θα είναι οι προτάσεις του για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια «Νέα συμφωνία για το μέλλον».

«Χρειάζεται ένα New Deal για το μέλλον της Ευρώπης» είπε και εξήγησε: «Θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό προγράμματα ανάπτυξης για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Αυτό συνεπάγεται μια ριζική ανακατανομή του πλούτου προς όφελος αυτών που τον παράγουν και αυτών που έχουν ανάγκη. Εάν κατά το παρελθόν η θέση αυτή έμοιαζε ιδεολογική, σήμερα επιβάλλεται ως μια απάντηση στα υπαρξιακά προβλήματα της Ευρώπης».

alexis-tsipras

Ειδικά για την Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι απαιτούνται για το μέλλον της «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της παραγωγικής της βάσης» και πρόσθεσε:

«Όταν οι Έλληνες με ρωτούν: Μα πού θα βρείτε τα χρήματα για να μας βοηθήσετε; Απαντώ: Δεν θα βρούμε χρήματα. Θα υποστηρίξουμε αυτούς που παράγουν τα αγαθά και τον πλούτο, αυτούς που κάνουν το σύστημα να λειτουργεί. Θα υποστηρίξουμε τους ερευνητές, τις παραγωγικές δυνάμεις, τους αγρότες... Πρόκειται για μια ουσιαστική διαφορά με τους νεοφιλελεύθερους που δεν υποστηρίζουν παρά τις αγορές και τις τράπεζες και όχι αυτούς που κάνουν την οικονομία».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας:Ζητούμε να ακυρωθεί μέρος των χρεών χωρών της Ν. Ευρώπης

Αυστριακή εφημερίδα: «Δημαγωγός» ο Τσίπρας

Επιστολή Τσίπρα σε Μεϊμαράκη για την επίσκεψη των ελεγκτών της Τρόικας