ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Τσίπρα - Στουρνάρα στη Βουλή

Κόντρα Τσίπρα - Στουρνάρα στη Βουλή

-«Πάτε να φορτώσετε ζημία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στους πολίτες και το κράτος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

- «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την υπόθεση του ΤΤ, απάντησε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Τσίπρας ρωτά, μεταξύ άλλων, αν μετά τη δικαστική διερεύνηση για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, θα υπάρξει έλεγχος και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών και ειδικότερα προς επιχειρηματικούς ομίλους, ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα.

«Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τα επισφαλή δάνεια και τη ζημία στο Δημόσιο» ρώτησε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε μια τέτοια διαδικασία κάθαρσης χωρίς την παρέμβαση του κράτους. «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των ελλήνων καταθετών.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοσχέδιο που προστατεύει την α' κατοικία των πολιτών από πλειστηριασμούς, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας πραγματοποιεί συνεχούς ελέγχους, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Με την ταινία «Οδηγός Διαπλοκής», που προτείνεται για τα περισσότερα Όσκαρ παραλλήλισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τις τράπεζες και υποστήριξε ότι θα επέλθει ζημία 25 δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση.

«Πρόκειται τριπολικό σύστημα. Πρώτος οδηγός διαπλοκής το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας και τα κόμματα που κυβέρνησαν, δεύτερος οι τράπεζες που έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις, τρίτος οδηγός οι όμιλοι που ελέγχουν ΜΜΕ» ανέφερε.

Στη δευτερολογία του ανέφερε επίσης ότι «το χρηματιστηριακό παιχνίδι με τις τράπεζες μυρίζει διαθέσεις κερδοσκοπίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε δε ως «αδιανόητο» να μετακινηθεί ο Γιάννης Στουρνάρας από το υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στη δευετερολογία του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η απάντηση του ΥΠΟΙΚ δεν τον κάνει σοφότερο καθώς για να σωθούν οι τράπεζες επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός. Οι τράπεζες παρέσυραν τα δημοσιονομικά και την οικονομία, όπως και σε άλλες χώρες, ωστόσο η διάσωση των τραπεζών στη χώρα μας έγινε χωρίς όρια και όχι προς το συμφέρον των πολιτών. Δεν υπήρξε δέσμευση των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια. Έμειναν άθικτες οι διοικήσεις των τραπεζών, που χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους, επιβραβεύτηκαν και από πάνω παραμένοντας στις θέσεις τους, σχολίασε.

Εσείς πάτε να φορτώσετε ζημία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στους πολίτες και το κράτος, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για πλιάτσικο.