ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θα γκρεμίσουμε το τείχος πλούσιου Βορρά - φτωχού Νότου

Τσίπρας: Θα γκρεμίσουμε το τείχος πλούσιου Βορρά - φτωχού Νότου

-Για άμεσο τερματισμό της λιτότητας και ακύρωση των Μνημονίων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

-Δριμύτατη επίθεση και αιχμές κατά του Γάλλου προέδρου, Ολάντ.

Διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με στόχο την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με την ευκαιρία δημόσιας ομιλίας του σε εκδήλωση του Μετώπου της Αριστεράς, στη γαλλική πρωτεύουσα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι «το Παρίσι των μεγάλων κοινωνικών αγώνων» είναι ένας από τους πρώτους σταθμούς της καμπάνιας του για τις ευρωεκλογές.

Μπροστά στο πολυπληθές ακροατήριο, στην αίθουσα διαλέξεων στο κτίριο του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος, ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε για τη Γαλλία «των μεγάλων επαναστάσεων και ανατροπών», καυτηριάζοντας παράλληλα τις επιλογές της κυβέρνησης Ολάντ που «λειτουργεί ως πολιτικός πολλαπλασιαστής της κυβέρνησης Μέρκελ».

«Για τους λαούς της Ευρώπης είναι αναγκαία σήμερα μια νέα μεγάλη ανατροπή, ειρηνική αυτή τη φορά» τόνισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα, έχει ανάγκη από ριζικό αναπροσανατολισμό της πολιτικής της. Έχει ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής των συσχετισμών, η οποία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια ριζική στροφή, την επανίδρυσή της και την επιστροφή στις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής».

ts

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως τον «σιδηρούν βραχίονα του νεοφιλελευθερισμού», ο οποίος έχει υψώσει ένα «νέο τείχος χρήματος» στην Ευρώπη, που δεν σταθεροποιεί την ευρωζώνη. Αντίθετα «την απειλεί και ευνοεί τους εθνικούς και πολιτικούς ανταγωνισμούς, από τους οποίους απαλλάχθηκε η Ευρώπη με αιματηρό τρόπο και με δύο παγκόσμιους πολέμους».

«Σήμερα πρέπει να επανιδρύσουμε την Ευρώπη, γκρεμίζοντας αυτό το νέο τείχος της διαίρεσης, ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά με τα εμπορικά πλεονάσματα και το φτωχό Νότο με τα εμπορικά ελλείμματα. Ανάμεσα σε δανειστές και δανειζόμενους», τόνισε.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες που συχνά δέχεται η Αριστερά, για «υπερβολική αισιοδοξία ή βερμπαλισμό» ή ακόμα περί αδυναμίας έναντι των ισχυρών και των αγορών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Εμείς γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αλώσουμε τη Βαστίλη του παγκόσμιου φιλελευθερισμού, τη σημερινή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη- αρκεί να αντλήσουμε από τη σοφία της συλλογικής εμπειρίας των κοινωνικών αγώνων των λαών της Ευρώπης».

Κάλεσε δε, όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς να εργασθούν για «μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική Ευρώπη» με βάση έξι προτεραιότητες:

- Τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας και την ακύρωση των Μνημονίων.

- Τη δημοκρατική αναθεμελίωση της ευρωζώνης, ώστε να γίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για τα κράτη.

- Μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, για συλλογική και αλληλέγγυα λύση.

- Ένα ευρωπαϊκό «New Deal», για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της ηπείρου.

- Τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας.

- Τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου για τη μετανάστευση.

olant

Αναφερόμενος, τέλος, στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, με την ευκαιρία του "Συμφώνου Ευθύνης" με τις επιχειρήσεις, και τις περικοπές της τάξεως των 50 δισ., ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε αν ο κ. Ολάντ «έχει ακούσει τίποτα από τη διεθνή συζήτηση για την αποτυχία της λιτότητας στην Ελλάδα» και αν «βλέπει ότι το μόνο που καταφέρνει η λιτότητα είναι να βαθαίνει την οικονομική κρίση με την ύφεση που τροφοδοτεί και την ίδια στιγμή να δημιουργεί πρόβλημα Δημοκρατίας» και προσέθεσε:

«Αν η κυβέρνηση Ολάντ ήταν διαφορετική, ολόκληρη η Ευρώπη θα ήταν σήμερα διαφορετική. Αλλά, αντί για αντίβαρο και ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό και τη “γερμανική Ευρώπη”, η κυβέρνηση Ολάντ λειτουργεί ως πολιτικός πολλαπλασιαστής της κυβέρνησης Μέρκελ -και ως απολογητής της πιο δεξιάς πολιτικής που έχει ποτέ υποστεί η Ευρώπη».

Απευθυνόμενος στην κατάμεστη αίθουσα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε:

«Σήμερα, με την αγωνιστική σας παρουσία δώσατε ελπίδα στην αλλαγή. Δώσατε δύναμη στη δημοκρατία. Δώσατε προοπτική στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Στις 25 Μαΐου θα είμαστε η θετική έκπληξη. Θα είμαστε ψηλά, για να σηκώσουμε ψηλά τη Δημοκρατία στην Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης:

Στο Παρίσι ο Αλ. Τσίπρας

Επαφές Τσίπρα στο Παρίσι και συνεντεύξεις σε γαλλικά ΜΜΕ

Τσίπρας: Στηρίξτε μας να βάλουμε τέλος στην λιτότητα

ΣΟΚ: «Μαγειρεύουν» νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα τον Ιούνιο

WSJ: Μυστική συνάντηση στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα

Η «κοροϊδία» της Εξεταστικής για την Τρόικα στο Ευρωκοινοβούλιο

Το Eurogroup του Μαρτίου «βγάζει» εκλογές!

ΔΝΤ-Βρυξέλλες πιέζουν για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ