ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αδιαπραγμάτευτος για το Ε.Κ. ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών»

«Αδιαπραγμάτευτος για το Ε.Κ. ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών»

«Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι θέμα αδιαπραγμάτευτο το ευρύ πεδίο εφαρμογής του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (ΦΧΣ) με φορολόγηση όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όλων των προϊόντων, όλων των αγορών περιλαμβανομένων των αγορών παραγώγων» τόνισε η Αντιπρόεδρος του ΕΚ κ. Άννυ Ποδηματά, ζητώντας «να μην απογοητεύσουμε τους ευρωπαίους πολίτες καθυστερώντας ή αποδυναμώνοντας τον ΦΧΣ» κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ.

Απευθυνόμενη προς τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, η κ. Ποδηματά χαιρέτισε την ισχυρή του δέσμευση να προωθήσει το μέτρο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επειδή είναι η πρώτη φορά, κύριε πρόεδρε, που μία χώρα από τις 11 ασκεί την προεδρία σας ζητώ να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγάλετε από το τέλμα τις διαπραγματεύσεις και να προωθήσουμε αυτό το κοινωνικά δίκαιο μέτρο». Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή της η κ. Ποδηματά υπενθύμισε ότι «πριν από 1,5 χρόνο, 11 κράτη μέλη δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών με την διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει μία νομοθετική πρόταση στη βάση της αρχικής πρότασης που είχε υποβληθεί τον Οκτώβριο του 2011» και απευθυνόμενη στον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο είπε ότι: «Έχει περάσει 1,5 χρόνος, βρισκόμαστε 4 μήνες πριν από τις πιο κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές στην ευρωπαϊκή ιστορία και οι εξελίξεις είναι απογοητευτικές, η διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο έχει κολλήσει και το πρόβλημα δεν είναι τόσο η νομική προσφυγή ενός κράτους μέλους – του Ηνωμένου Βασιλείου – εκτός των 11, το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι ορισμένα κράτη μέλη, μεταξύ των 11, έχουν υπαναχωρήσει από τις αρχικές τους δεσμεύσεις».

podimata

Η κ. Ποδηματά συμφώνησε με τον Επίτροπο ότι «με την έκθεσή του που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία τον Ιούλιο του 2013, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρότεινε έναν ρεαλιστικό συμβιβασμό. Με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για τα πιο δύσκολα θέματα. Για παράδειγμα προτείναμε χαμηλότερους συντελεστές και μεταβατική περίοδο για τις συναλλαγές με κρατικά ομόλογα και για τις συναλλαγές ρέπος. Η λογική της πρότασης είναι «χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης ώστε να καλύπτονται όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όλες οι χρηματοπιστωτικές αγορές και όλα τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Αυτή ήταν η σωστή προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτή ήταν και παραμένει η προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Η Αντιπρόεδρος του ΕΚ τόνισε επίσης ότι «για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι θέμα αδιαπραγμάτευτο το ευρύ πεδίο εφαρμογής με φορολόγηση όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όλων των προϊόντων, όλων των αγορών, περιλαμβανομένων των αγορών παραγώγων». Η κ. Ποδηματά κατέληξε απευθυνόμενη στον κ. Βενιζέλο λέγοντας: «ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επειδή είναι η πρώτη φορά κύριε πρόεδρε που μία χώρα από τις 11 ασκεί την προεδρία και χαίρομαι ιδιαίτερα για την ισχυρή σας δέσμευση να προωθήσετε αυτό το μέτρο, σας ζητώ να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγάλετε από το τέλμα τις διαπραγματεύσεις, να προωθήσουμε αυτό το κοινωνικά δίκαιο μέτρο και να μην απογοητεύσουμε τους ευρωπαίους πολίτες καθυστερώντας ή αποδυναμώνοντας τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών».

venizelos

Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας τόνισε ότι «η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση του συμβουλίου με την οποία επιτράπηκε να κινηθεί η διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας για τη θέσπιση του φόρου με την ενισχυμένη συνεργασία. Το Συμβούλιο θα υπερασπιστεί το κύρος της απόφασής του ενώπιων του δικαστηρίου της ΕΕ προκειμένου να απορριφθεί η προσφυγή που έχει ασκηθεί». Μιλώντας εκ μέρους των 11 κρατών-μελών που μετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία τόνισε ότι «η Προεδρία του εξαμήνου αυτού θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το θέμα να έρθει ξανά στην επικαιρότητα και να καταστεί πολιτική μας προτεραιότητα, ώστε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο και χειροπιαστό αποτέλεσμα» Ευχαρίστησε επίσης «την κ. Ποδηματά που ως ιστορική εισηγήτρια του θέματος θύμησε την αιτιολογία με την οποία η συντριπτική πλειοψηφία του σώματος στήριξε τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές».

Τέλος, ο Επίτροπος Semeta χαιρέτισε την Έκθεση του ΕΚ η οποία «είναι το αποτέλεσμα ενός ρεαλιστικού και αξιόπιστου συμβιβασμού που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία στο Συμβούλιο» και την αποφασιστικότητα της Ελληνικής προεδρίας να προχωρήσει το θέμα της θέσπισης του ΦΧΣ. Ο Επίτροπος εξέφρασε εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι αυτό το θέμα μπορεί να κλείσει πριν από τις Ευρωεκλογές τονίζοντας ότι «ο χρόνος των δηλώσεων, των υποσχέσεων και των ανακοινωθέντων έχει παρέλθει, τώρα είναι ο χρόνος για ταχεία και αποφασιστική δράση. Έχει έλθει η ώρα των συμφωνιών για τον Φόρο επί των Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών. Αυτό έχουν ζητήσει οι πολίτες».

Διαβάστε επίσης:

Φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ζητά ο Βενιζέλος