ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σούρλας: Στο 1 δισ. ετησίως η φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο καυσίμων

Σούρλας: Στο 1 δισ. ετησίως η φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο καυσίμων

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο εκτίμησε ότι είναι η απώλεια δημοσίων εσόδων από το λαθρεμπόριο καυσίμων, ο γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, ενώ επικαλούμενος παλαιότερη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, σημείωσε ότι αν υπολογίσει κανείς ότι επί 25 χρόνια συμβαίνει αυτό, τότε συνολικά η φοροδιαφυγή φθάνει στα 25 δισεκ. ευρώ. Ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Σούρλας χαρακτήρισε «δύσκολο και οδυνηρό τον αγώνα κατά της λαθρεμπορίας καυσίμων απέναντι σε μια καλά ριζωμένη μαφία».

Παράλληλα, δήλωσε ικανοποιημένος «από τα αποτελέσματα μιας συστηματικής προσπάθεια που γίνεται τα δύο τελευταία χρόνια, ανάμεσα όπως είπε χαρακτηριστικά, σε τερτίπια, περίεργες και απίθανες καταστάσεις αλλά και κυκλώματα που δρούσαν απρόσκοπτα για δεκάδες χρόνια. Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να συμπεριληφθούν και τα διυλιστήρια στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, με μια ρύθμιση που ψηφίστηκε το 2013. Πιστεύω ότι τώρα πλησιάζει το τέλος της λαθρεμπορίας καυσίμων και των κυκλωμάτων της», τόνισε. Ο κύριος Σούρλας δήλωσε ακόμα, ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την στάση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε ότι αφορά το πρόβλημα της διαφθοράς τονίζοντας ότι η εντολή του ήταν από την αρχή «τσακίστε τους».

C0C05F426D464D20FC997AC8F94BB1F6

Έμφαση έδωσε και στην απόφαση του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου να γίνεται ο έλεγχος των στρατιωτικών καυσίμων από το ΣΔΟΕ για να διαπιστωθεί σε ποιο στάδιο γίνεται νοθεία, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια πλέον για τους απατεώνες και τους λαθρέμπορους». Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του κυρίου Σούρλα όταν ρωτήθηκε αν του έχουν ασκηθεί ή έχει νιώσει πιέσεις να κάνει πίσω σε θέματα διαφθοράς: «Θα ήταν προσβολή να έχουν την εντύπωση ότι μπορεί να με πλησιάσουν. Γίνονται εμμέσως. Άκουσα κάποια στιγμή από φίλους, με αγάπη να μου λένε, μην ανακατεύεσαι υπάρχουν χαντάκια. Και ήρθαν τα γκαζάκια στο γραφείο μου. Εμμέσως είχα, τους έστειλα όμως στο διάβολο και αυτούς που ήρθαν και αυτούς που τους έβαλαν. Κάποιοι, είναι πολύ ανθρωπάκια, εξ αυτών, τα υπόλοιπα στο βιβλίο μου».

dd21bc3918670690bdca9d2d5f6ee12c XL

Από την πλευρά πάντως του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητήθηκαν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς με τη βουλευτή Α' Αθηνών Ζωή Κωνσταντοπούλου, να αντιτείνει ότι όχι μόνο δεν έχει καταπολεμηθεί, αλλά αντίθετα οργιάζουν τα φαινόμενα: «Τον Ιανουάριο του 2013 έχουμε ένα βιβλιάριο 115 σελίδων, το Εθνικό Σχέδιο κατά της διαφθοράς. Μέσα αναφέρονται οι στόχοι που θέσατε, διάφορες δράσεις που εξαγγέλθηκαν. Ποιος ο λόγος λοιπόν, ενώ υπάρχει εντολή πρωθυπουργού «τσακίστε» τους, που εγώ αμφισβητώ την ειλικρίνειά της, γιατί οργιάζει η διαφθορά, να μην έχει τίποτα γίνει από όσα εξαγγέλθηκαν πριν ένα χρόνο; Γιατί όλες οι εξαγγελίες σας έχουν παραβιαστεί;», αναρωτήθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο κύριος Σούρλας απάντησε πως σε ότι αφορά την γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «έχει ολοκληρώσει το έργο της, έχει συντάξει το εθνικό σχέδιο που συμπεριλαμβάνει τον οδικό χάρτη κατά της διαφθοράς και το παρέδωσε στον Εθνικό συντονιστή που είναι πλέον και αρμόδιος και έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του». «Το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς, εκπονήθηκε από την Γραμματεία, εγκρίθηκε από την Τρόικα και 5 υπουργούς, είναι επίσημο, παραδόθηκε στον εθνικό Συντονιστή ο οποίος έχει δικαίωμα να το εφαρμόσει ή να μην το εφαρμόσει. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα αν θα προχωρήσει. Για πρώτη φορά γίνεται ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης μπορεί να μην είναι καλό, να μην είναι άριστο αλλά αυτή η δύσκολη προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει να τυγχάνει της ανοχής σας», πρόσθεσε ο κ. Σούρλας.

Διαβάστε επίσης:

Γ. Σούρλας: Η Ε.Ε μένει σε διαπιστώσεις-Τι κάνει για τις off-shore;