ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύελλα αντιδράσεων για την υπόθεση Μπαλτάκου

Θύελλα αντιδράσεων για την υπόθεση Μπαλτάκου

Το παρασκήνιο, οι αντιδράσεις και η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση Σαμαρά

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν στη… νιρβάνα των «επιτυχιών της και με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να βρίσκονται ακόμα στο Ζάππειο και να μιλούν με κολακευτικά λόγια για τα επιτεύγματα της χώρας μας, λίγα μόλις μέτρα παρακάτω, στο ελληνικό κοινοβούλιο ξεσπούσε μία νέα θύελλα που απειλεί για μια ακόμη φορά την κυβερνητική συνοχή.

Η Χρυσή Αυγή έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο ο ΓΓ του υπουργικού συμβουλίου κ. Τάκης Μπαλτάκος συνομιλεί με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Ηλία Κασιδιάρη στο οποίο το στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε ότι υπήρξε παρέμβαση από την κυβέρνηση για τις διώξεις κατά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Η υπόθεση πολύ γρήγορα πήρε μορφή χιονοστιβάδας. Τα κόμματα έθεσαν αμέσως θέμα απομάκρυνσης του κ. Μπαλτάκου τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας ακροδεξιός θύλακας στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης βγήκαν αμέσως και ζήτησαν την άμεση παραίτηση του κ. Μπαλτάκου.

Η αντίδραση Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το βίντεο και τις καταγγελίες Κασιδιάρη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ όπου είχε σύσκεψη με στελέχη του κόμματος και βουλευτές για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση.

Αμέσως ζήτησε από τον Δ. Σταμάτη να καλέσει τον Τ. Μπαλτάκο στο Μαξίμου για εξηγήσεις και στην συνέχεια θα έπαιρναν τις οριστικές αποφάσεις. Λίγο λεπτά αργότερα ο πρωθυπουργός βγαίνει από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος και δείχνει την έξοδο στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.

Μέσα στην επόμενη ώρα, ο κ. Μπαλτάκος δημοσιοποίησε την επιστολή παραίτησής του εξηγώντας πώς συναντήθηκε με τον Ηλία Κασιδιάρη και δικαιολογώντας γιατί του είπε όσα του είπε, χωρίς να αρνείται το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Κρίση στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση, που μέσα σε λίγες ώρες οδήγησε στην παραίτηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού.

Το θέμα απέκτησε νέες διαστάσεις, όταν ο γιος του Παναγιώτη Μπαλτάκου, Δημήτριος - Γεώργιος, εμφανίστηκε στη Βουλή, πήγε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και μοίρασε κλωτσιές, μπουνιές και χαστούκια σε βουλευτές της οργάνωσης.

Τα «καρφιά» που πέταξε ο Τ. Μπαλτάκος στην συνομιλία που είχε με τον Η. Κασιδιάρη εναντίον των Χ. Αθανασίου και Ν. Δένδια, εξόργισαν τους δύο υπουργούς οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο Μαξίμου για τα όσα υποστήριξε ο γραμματέας της κυβέρνησης.

Εκείνο που φοβούνται είναι τι άλλο μπορεί να έχει πει ο Τ. Μπαλτάκος για την συγκεκριμένη υπόθεση. Οι δύο υπουργοί με μία ουσιαστικά κοινή ανακοίνωση «άδειασαν» τόσο τον γραμματέα της κυβέρνησης όσο και τον Η. Κασιδιάρη.

1842417

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Την άμεση διερεύνηση της καταγγελίας που έκανε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, ότι έχει στα χέρια του οποτικοακουστικό υλικό με συνομιλία που φέρεται να είχε με το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο, από το οποίο προκύπτει ότι είναι πολιτική η δίωξη του κόμματός του, ζήτησαν όλα τα κόμματα.

Τα κόμματα, χωρίς να υιοθετούν τους ισχυρισμούς του κ. Κασιδιάρη, τόνισαν την ανάγκη να εξεταστεί αν πράγματι είναι γνήσιο το υλικό, ο δε πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε να διακοπεί η διαδικασία για την άρση ασυλίας των 5 βουλευτών της Χρυσής Αυγής μέχρι να διευκρινιστεί το ζήτημα.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη έσπευσε να επισημάνει ότι η Βουλή δεν είναι δικαστήριο, απλώς αποφαίνεται αν θα δοθεί η δυνατότητα στη δικαιοσύνη να ερευνήσει ή όχι τις κατηγορίες περί σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε ότι η Βουλή δεν μπαίνει στην ουσία, αλλά η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα ερευνήσει την υπόθεση, ενώ ως προς τον ισχυρισμό του κ. Κασιδιάρη είπε:

«Εύχομαι να μην είναι αληθές, αλλά αν είναι, υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα».

Νωρίτερα, πάντως, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας είχε κάνει λόγο «για διώξεις που κινούνται πολλαπλώς στα όρια της νομιμότητας και του συντάγματος» και πρόσθεσε ότι «οι ιδέες δεν διώκονται και η Χρυσή Αυγή έπρεπε να αντιμετωπιστεί πολιτικά».

Το υλικό δεν εμφανίστηκε από τον κ. Κασιδιάρη στην Ολομέλεια, παρά μόνο με τη μορφή απομαγνητοφωνημένου διαλόγου.

Διαβάστε επίσης:

Διάλογος - φωτιά «καίει» την κυβέρνηση! (vid)

Χαρ. Αθανασίου: Καμία παρέμβασή μου στη Δικαιοσύνη

Σαμαράς: Δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο Π. Μπαλτάκος

Παραιτείται ο Π. Μπαλτάκος

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι αρκετή η παραίτηση Μπαλτάκου

Να παραιτηθεί η κυβέρνηση, ζητά ο Πάνος Καμμένος

Διάλογος - φωτιά «καίει» την κυβέρνηση! (vid)

ΠΑΣΟΚ: Η άμεση παύση του κ. Μπαλτάκου είναι το λιγότερο

Μείζον θέμα για την κυβέρνηση από τις παραδοχές Μπαλτάκου

Σαχινίδης: Οι θεσμοί δεν λειτουργούν