ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζημαρκάκης: Να παρέμβει η Κομισιόν για τις συντάξεις των παλιννοστούντων

Χατζημαρκάκης: Να παρέμβει η Κομισιόν για τις συντάξεις των παλιννοστούντων

Την παρέμβαση της Αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιας Επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα κας Βίβιαν Ρέντινγκ, ζητά ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, για το θέμα της πλήρους κατάργησης των συντάξεων στους παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ο Πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών και υποψήφιος ευρωβουλευτής, τονίζει πως η απόφαση της Ελληνικής πολιτείας προκαλεί μεγάλη διαμάχη και απελπισία για χιλιάδες ηλικιωμένους πολίτες.

“Αναφέρομαι σε έναν σχετικά νέο ελληνικό νόμο, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013 (4093/2012). Έχει εμποδίσει εδώ και πολλούς μήνες μια σημαντική μειονότητα Ελλήνων ηλικιωμένων πολιτών - τους Παλλινοστούντες – από την είσπραξη της βασικής σύνταξης των 340 ευρώ από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και κατ' επέκταση, την κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης από τον ίδιο οργανισμό. Οι αιτιολογίες είναι αμφίβολες, αυθαίρετες και ασαφείς διότι εστιάζουν στην Ρώσικη προέλευση των ατόμων αυτών. Ο νόμος προϋποθέτει να έχουν υπάρξει κάτοικοι της Ελλάδος για τουλάχιστον 20 χρόνια, προκειμένου να λάβουν σύνταξη, ανεξάρτητα από την ελληνική ιθαγένεια τους”, αναφέρει στην επιστολή του ο Χατζημαρκάκης.

Επιπλέον, σημειώνει πως στο πλαίσιο αυτού του νέου νόμου, έχουν αποκλειστεί ακόμα από σύνταξη του ΟΓΑ, όσοι λαμβάνουν συντάξεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ακόμα όμως και τα ποσά που μερικοί λαμβάνουν από χώρες όπως η Ρωσία ή η Γεωργία ανέρχονται σε μερικές δεκάδες ευρώ και οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα απορρίψουν γιατί φοβούνται πως θα μείνουν χωρίς σύνταξη. Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες Έλληνες συνταξιούχους, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, και έχει ήδη οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκτονιών και ακραίας φτώχειας.

Διαβάστε επίσης:

Χατζημαρκάκης: Να ανακληθεί η υποψηφιότητα των Σκοπίων για την ΕΕ