ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπουτάρης: Η διαφορά μου με τον Καλαφάτη στον α' γύρο δεν θα είναι μεγάλη

Μπουτάρης: Η διαφορά μου με τον Καλαφάτη στον α' γύρο δεν θα είναι μεγάλη

Για το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, το έργο που θέλει να συνεχίσει στη Θεσσαλονίκη αλλά και τους αντιπάλους του στην κούρσα για τον δήμο Θεσσαλονίκης, μίλησε στο «Έθνος» ο Γιάννης Μπουτάρης.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Οι δημοσκοπήσεις σας δίνουν μεγάλο προβάδισμα. Εσείς πού βάζετε τον πήχη για τον α' γύρο;

Οι δημοσκοπήσεις, από την πρώτη μέχρι την τελευταία, αυτή της GPO, που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, μας δίνουν μια σταθερή διαφορά από τον δεύτερο σε ποσοστά της τάξης των 15-20%. Εγώ όμως πιστεύω ότι στον α' γύρο η διαφορά δεν θα είναι τόσο μεγάλη και εκτιμώ ότι θα κινηθεί κοντά στο 10%. Οσο για τον β' γύρο και εκεί οι δημοσκοπήσεις μας δίνουν σαφές προβάδισμα. Ομως εγώ θα ήθελα να επισημάνω ότι οι φετινές εκλογές, τόσο για τους δήμους και τις περιφέρειες όσο και για την Ευρωβουλή είναι βουβές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τις διαθέσεις εκείνης της στιγμής και επιπλέον υπάρχει μεγάλο μέρος του κόσμου που αρνείται να απαντήσει στους δημοσκόπους.

Τον βασικό σας αντίπαλο Στ. Καλαφάτη τον αποκαλέσατε αρχικά ως «ανόρεχτο υποψήφιο». Στην πορεία όμως μήπως... απέκτησε όρεξη;

Εάν είχε όρεξη και διάθεση, το πρώτο πράγμα που θα έκανε ήταν να παραιτηθεί από βουλευτής. Το γεγονός αυτό εμένα μου λέει ότι δεν θα ασχοληθεί με τον δήμο. Εχουμε δει βέβαια το προηγούμενο με τον κ. Γκιουλέκα και μάλλον επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο.

Επειδή αναφέρατε τον Κ. Γκιουλέκα, σε μια δήλωσή του για το γεγονός ότι ο υποψήφιος της ΝΔ άφησε απ' έξω όλους τους δικούς του συμβούλους, είπε ότι ο Στ. Καλαφάτης είναι αυτός που κάνει τις επιλογές, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «θα έχουμε να πούμε πολλά μετά τις εκλογές».

Δεν ξέρω τι εννοούσε ο Κ. Γκιουλέκας, αλλά ο Στ. Καλαφάτης έκανε πράγματι μια ανανέωση του ψηφοδελτίου του κι αυτό είναι, κατά την άποψή μου, ένα καλό δείγμα. Βεβαίως είναι και σημαντικό ρίσκο διότι ας μην ξεχνάμε ότι όλη η υποψηφιότητα του Καλαφάτη στηρίζεται στον μηχανισμό της ΝΔ κι αυτός ο μηχανισμός δεν επιδέχεται «βαριές... εγχειρήσεις».

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, σας ασκεί μια πιο έντονη κριτική από την οποία δεν λείπουν και οι χαρακτηρισμοί.

Εγώ εκτιμώ τον Τριαντάφυλλο ως άνθρωπο και ως αγωνιστή. Είναι ένας καθαρός και έντιμος άνθρωπος. Αλλά έχει μείνει δυστυχώς εγκλωβισμένος σε μια στενά κομματική ανάγνωση των πραγμάτων, σε ένα παρελθόν και σε ένα λεξιλόγιο, επιθετικό συχνά, που έχουν στόχο να με πλήξουν και να με υποβαθμίσουν. Εγώ αγνοώ τις όποιες επιθέσεις και ο κόσμος βλέπει και κρίνει.

Η κοινωνία των πολιτών ήταν μαζί σας πριν από 3,5 χρόνια και σας έδωσε τη νίκη. Θεωρείτε ότι μετά τη θητεία αυτή συνεχίζει να είναι μαζί σας;

Θεωρώ πως ναι. Εάν βλέπαμε τα πράγματα στενά και μόνο τα κόμματα που έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε εμάς, τότε δεν θα έπρεπε να ξεπεράσουμε το 15%. Ομως το ότι παίρνουμε αυτά τα ποσοστά, της τάξης του 35-40% στις δημοσκοπήσεις, δείχνει ότι υπάρχει πολύς κόσμος από μεγάλο μέρος του πολιτικού χάρτη που επιλέγει να στηρίζει ένα άτομο και μια ομάδα ανθρώπων, επειδή έβαλαν συγκεκριμένους στόχους για την πόλη και προσπαθούν να τους υλοποιήσουν. Εγώ θεωρώ ότι ήδη τα πράγματα που κάναμε είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε την κοινωνία των πολιτών, όχι να την ποδηγετούμε.

Θεσσαλονίκη ανοικτή και δεκτική πόλη, με ταυτότητα και εξαγώγιμο προϊόν;

Δεν είμαι σίγουρος ότι το πετύχαμε ακόμα, αλλά το βέβαιο είναι ότι ανοίξαμε τον δρόμο. Για να πούμε ότι το πετύχαμε θα πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια ώστε να αποκατασταθεί και στη συνείδηση των πολιτών των άλλων χωρών, ώστε να σκέφτονται και να λένε ότι πάω στη Θεσσαλονίκη για να δω, να γνωρίσω από κοντά, κι αυτό και εκείνο και το άλλο. Οτι πάω γιατί έχει μια τέτοια κουλτούρα, γιατί έχει ωραία αγορά κλπ. Χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα συγχρόνως και το επιδιωκόμενο είναι να έχει η πόλη ταυτότητα. Υπάρχουν ήδη πολλά απτά δείγματα αυτής της προσπάθειας. Και τέτοια είναι η διεθνής προβολή που έχει πια η Θεσσαλονίκη. Τον περασμένο χρόνο π.χ. ήταν μέσα στον κατάλογο του National Geographic με τις 20 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο τις οποίες θα έπρεπε κάποιος να επισκεφτεί οπωσδήποτε. Το 2013 επίσης ήταν πρώτη ανάμεσα σε 40 πόλεις μεσαίου μεγέθους της Ευρώπης για την ποιότητα ζωή και τη νεανικότητά της. Συγχρόνως η πόλη και η δημοτική της αρχή φιλοξενείται συχνά σε ΜΜΕ του εξωτερικού. Αυτά όλα σιγά σιγά διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση και επιπλέον βοηθούν και εμάς ώστε να κάνουμε τις απαιτούμενες διορθώσεις. Δημιουργούμε ένα κεφάλαιο για την πόλη και ο σκοπός είναι αυτό να μεγαλώνει συνεχώς.

Σχεδόν ολοκληρώσατε την εικόνα της Νέας Παραλίας. Τι είναι το μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της πόλης για το οποίο μιλήσατε πρόσφατα;

Είναι ένα μητροπολιτικό και συγχρόνως πολιτιστικό πάρκο που θα ξεκινά από την παραλία στο ύψος του Λευκού Πύργου και του Δημαρχείου και θα φτάνει μέχρι το Σέιχ Σου και θα προέλθει από την ενοποίηση όλων των χώρων πρασίνου και τη δημιουργία νέων, με τη μετατροπή του χώρου της ΔΕΘ - Γ' Σώματος Στρατού σε χώρο πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού κλπ.

Πού σκόνταψε το αποτεφρωτήριο των νεκρών;

Πρώτα απ' όλα σκόνταψε στον σχετικό νόμο που λες και είχε γίνει για να... μη γίνει το αποτεφρωτήριο. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι τα νεκροταφεία της Θεσσαλονίκης που καλύπτουν μια μεγάλη έκταση ήταν... ανύπαρκτα. Δηλαδή είχαν γίνει στο παρελθόν χωρίς να υπάρχει χαρακτηρισμός χρήσης γης. Οταν το αντιληφθήκαμε και ενώ είχαν γίνει όλες οι περιβαλλοντικές μελέτες, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε στην έκδοση ενός εξ αρχής σχεδίου για να βγει ο χαρακτηρισμός κλπ. Πιστεύω τελικά ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του 2015 με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) γιατί μετά η κατασκευή του είναι μια σχετικά εύκολη και σύντομη υπόθεση"

Διαβάστε επίσης: Καλαφάτης: Διοίκηση στελεχών και όχι φίλων και κολλητών