ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2014: «Κράτα με να σε κρατώ» Σαμαράς-Βενιζέλος...

Εκλογές 2014: «Κράτα με να σε κρατώ» Σαμαράς-Βενιζέλος...

Πόσο «παίζει» το σενάριο των εκλογών...Σκωτσέζικο ντους ήταν για τους κυβερνητικούς συνεταίρους Σαμαρά και Βενιζέλο η εκλογική βραδιά της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Απ' την πλήρη απώλεια ψυχραιμίας, μόλις βγήκανε τα πρώτα exit polls, απ' τον ανεξέλεγκτο τρόμο που οδήγησε τα κομματικά τους στελέχη σε παραληρήματα και ασυναρτησίες, μια ανάσα ανακούφισης στη συνέχεια, αφού τα νεότερα αποτελέσματα έδειξαν αντοχές της συγκυβέρνησης.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ότι για κάποια στιγμή κι ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η εκλογική βραδιά, το θέμα των πρόωρων εκλογών έπαιξε και μάλιστα έντονα!

Κυρίως ο Β. Βενιζέλος σε συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες, ευρεθείς σε πλήρη απώλεια ψυχραιμίας, δέχτηκε την εισήγηση ότι είναι αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές, ακόμα κι αν σημαίνουν την εξαέρωση της Ελιάς, του ΠΑΣΟΚ, των συνιστωσών του σχήματος!

Είχε μάλιστα πληροφορίες, ότι ήταν πιθανό ακόμα και χτες τη νύχτα να εκδηλωθεί επιχείρηση αμφισβήτησής του.
Όταν τα πράγματα άρχισαν εν μέρει να «βελτιώνονται», το κλίμα πανικού μετατράπηκε σε κλίμα αναμονής.

Τόσο στη Συγγρού, όπου είχε μεταβεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, όσο και στη Χαρ. Τρικούπη και σε αλλεπάλληλες συζητήσεις μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, συναποφασίστηκε μια «αντεπίθεση», επικοινωνιακή και πολιτική.

Συναποφασίστηκε ακόμα να υπάρξει μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για όλη τη βδομάδα μέχρι τον δεύτερο γύρο και με βασικό στόχο την αποτροπή των πρόωρων εκλογών, που –αν συμβεί το «ατύχημα»- θα οδηγήσει και τα δύο κόμματα σε εκλογική συντριβή!

Ωστόσο η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό απ' το τι θα βγάλει η κάλπη των ευρωεκλογών.

Και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος αποφεύγουν επιμελέστατα να θέσουν τον πήχη της επιτυχίας ή της αποτυχίας τους στις κρίσιμες ευρωεκλογές.
Για λόγους –φυσικά- ευνόητους...

Ωστόσο και οι δύο συνεταίροι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι το αν θα μπορέσουν τελικά να σταθούν και να μην οδηγηθούν εκόντες-άκοντες σε εθνικές κάλπες, θα πρέπει:
• Να έχουν διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.
• Αυτό σημαίνει να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος με πάνω από 4 μονάδες.
• Αυτό σημαίνει να μην βρεθεί η Ν.Δ. κάτω απ' το 22% και η Ελιά κάτω απ' το 7%.
• Επίσης να μην βρεθεί η Ν.Δ. κοντά στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Πάντως αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος, αν τελικά θα μπορέσουν οι δύο κυβερνητικοί συνεταίροι να ελέγξουν τη ροή των πραγμάτων προς πρόωρες κάλπες εθνικών εκλογών.
Πάντως θα δώσουν τη μάχη, γνωρίζοντας τις δραματικές παρενέργειες ενός τέτοιου «ατυχήματος»...

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2014: Αυτές είναι οι τελικές εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών

Εκλογές 2014: Αττική – Σύνολο Περιφερειών σημειώσατε Χ

Αποτελέσματα Εκλογών 2014: Άγρια κόντρα Μιχαλολιάκου - Μώραλη στον Πειραιά