ΠΟΛΙΤΙΚΗ

DW: Κριτική αλλά και συγχαρητήρια στην ελληνική προεδρία

DW: Κριτική αλλά και συγχαρητήρια στην ελληνική προεδρία

O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πήγε στο Στρασβούργο, κάνοντας τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας έκλεισαν 67 φάκελοι, ενώ σε άλλα 15 χρονίζοντα ζητήματα έχει ήδη επέλθει πολιτική συμφωνία. Στάθηκε ιδιαίτερα στα νομοθετικά βήματα που βελτιώνουν την αρχιτεκτονική του ευρώ, στις οδηγίες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τον επαναπροσδιορισμό της ναυτιλιακής πολιτικής και τη μετανάστευση.

Αναφερόμενος στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα διέψευσε όσους είχαν προβλέψει την έξοδό της από την ευρωζώνη και τη διάλυση της ευρώ και μάλιστα πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ στον μικρότερο δυνατό χρόνο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό και «στην ικανότατη ομάδα του» και ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Κύπρο «έχει σταθεροποιηθεί». Όσον αφορά την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο επικεφαλής της Κομισιόν φάνηκε συγκρατημένα αισιόδοξος: έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης +1,6% στην Ευρώπη το 2014, ενώ μόλις 11 χώρες έχουν απομείνει στη «διαδικασία υπερβολικού χρέους», ενώ το 2011 οι χώρες αυτές ήταν 24. «Αυτό δείχνει ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας λειτουργεί» υποστηρίζει ο Ζοζέ Μπαρόζο.


«Με συγχωρείτε που δεν είμαι Έλληνας...»

Η ανταλλαγή απόψεων Στρασβούργο εξελίχθηκε σε μία ελληνική συζήτηση. Μιλώντας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανόλης Κεφαλογιάννης υπενθύμισε ότι «πάντοτε η Ευρώπη πηγαίνει δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω».

Η Εύα Καϊλή έκανε λόγο για επιτυχημένη προεδρία. Η Μαρία Σπυράκη έθεσε το θέμα της συμφωνίας για το ελληνικό χρεος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί μετα την ολοκλήρωση των τραπεζικών τεστ το φθινόπωρο. Κριτική διετύπωσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νότης Μαριάς.

«Συγγνώμη που δεν είμαι Έλληνας» δήλωσε στη συνέχεια με χιούμορ ο εισηγητής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, παίρνοντας τον λόγο μετά από πολλούς Έλληνες ομιλητές.

Επί της ουσίας πάντως, ο Γκίγκολντ άσκησε κριτική στην προεδρία, λέγοντας ότι δεν κατάφερε να προχωρήσει ζητήματα που η ίδια είχε συμπεριλάβει στους στόχους της.

Στη συζήτηση της Τρίτης έγινε και η πρώτη αντιπαράθεση του Αντώνη Σαμαρά με τη Χρυσή Αυγή σε ευρωπαϊκό έδαφος: λαμβάνοντας τον λόγο εκ μέρους των «μη εγγεγραμμένων», ο ευρωβουλευτής Γεώργιος Επιτήδειος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «παρέμβαση στη δικαιοσύνη» και «παράνομη δίωξη» των στελεχών της Χ.Α. Απαντώντας στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι διώξεις γίνονται με αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και δεν αφορούν ιδέες, αλλά πράξεις.

Διαβάστε επίσης

Wirtschaftswoche: «Ελλάδα, η επιτυχία του καλοκαιριού»