ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνιμη επιτροπή στη Βουλή για το «πολιτικό χρήμα» και τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Μόνιμη επιτροπή στη Βουλή για το «πολιτικό χρήμα» και τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Συγκρότηση μόνιμης πενταμελούς επιτροπής στη Βουλή που θα ελέγχει το "πολιτικό χρήμα" και τις δηλώσεις πόθεν έσχες σχεδιάζει η κυβέρνηση. Η επιτροπή θα απαρτίζεται από δύο βουλευτές, δύο δικαστικούς οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό και από έναν από τους υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την πρόθεση αυτή της κυβέρνησης γνωστοποίησε σήμερα σε κλιμάκιο της Τρόικας ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννης Τέντες. Το κλιμάκιο της Τρόικας ενημερώθηκε στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς, για την πορεία των μέτρων που λαμβάνονται στον τομέα των ελέγχων των δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) τόσο των πολιτικών προσώπων, όσο και όλων των άλλων υπόχρεων υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες (γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων, νομάρχες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι ΝΠΔΔ, δημοσιογράφοι, κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τέντες αφού ενημέρωσε το κλιμάκιο της Τρόικας για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης τόνισε ακόμη πως αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο ηλεκτρονική μονάδα που έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε σύγκριση των στοιχείων και των μεταβολών που θα επέρχονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Σε περίπτωση που κατά το στάδιο της σύγκρισης των στοιχείων αυτών παρατηρηθεί ξαφνική αύξηση περιουσιακών στοιχείων, τότε αυτόματα στο ονοματεπώνυμο του προσώπου θα εμφανίζεται κόκκινη σημαία (red flag) και αμέσως θα πραγματοποιείται έκτακτος έλεγχος.

Επίσης, οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε βάθος χρόνου, αφού θα περαστούν στην επίμαχη ηλεκτρονική μονάδα και οι δηλώσεις των παρελθόντων ετών με εκκίνηση από το περασμένο έτος και προς τα πίσω, ενώ θα υπάρξει και ειδική εκπαίδευση του ελεγκτικού προσωπικού.

Διαβάστε επίσης:

Βούλτεψη: Η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κύπρου

Δένδιας: Ώριμες οι συνθήκες να μιλήσουμε για τα «κόκκινα» δάνεια