ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αποθέωση της αοριστολογίας!

Η αποθέωση της αοριστολογίας!

Για άλλη μια φορά ο Αντώνης Σαμαράς διάβασε ομιλία «επαγγελματικού τύπου» που του ετοίμασαν οι λογογράφοι του - Υποσχέθηκε αλλαγές, θέσεις εργασίας και ελαφρύνσεις χωρίς να εξηγήσει πως θα τα κάνει - Επιχείρησε άνοιγμα ενότητας σε Κ. Μητσοτάκη και Κ. Καραμανλή - Ομιλία εσωτερικού τύπου με αποδέκτη το κομματικό ακροατήριο

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση - όπως ισχυρίζεται - έκλεισε το θέμα των εκλογών με την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Σαμαράς εκφώνησε μια προεκλογική ομιλία και μάλιστα παλαιού τύπου και «παλιάς κοψιάς» θυμίζοντας πολιτικό της δεκαετίας του 1980.

Αν έπρεπε να μπει ένας τίτλος στην ομιλία του, αυτός θα ήταν: «Πολύ ''κακός'' για το... τίποτα!». Για άλλη μια φορά δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο, τίποτα συγκεκριμένο, παρα μόνον ευχολόγια και αοριστολογίες.

Aν και στο ξεκίνημα της ομιλίας του είπε ότι θα μας εξηγήσει πώς θα προχωρήσει η χώρα την επόμενη μέρα των μνημονίων, κάτι τέτοιο δεν το ακούσαμε ποτέ!

Ο ίδιος δηλαδή είπε ότι στην πρώτη ομιλία της Χαλκιδικής μας εξήγησε πώς θα βγούμε από τα μνημόνια και σήμερα θα μας έλεγε ποια πορεία θα ακολουθήσει η χώρα μετά τα μνημόνια. Δυστυχώς κανείς δεν άκουσε πώς θα είναι η χώρα μετά τα μνημόνια, ούτε βεβαίως πως θα βγει η χώρα από τα μνημόνια.

Ήταν μια καθαρά «επαγγελματική ομιλία» γραμμένη από επικοινωνιολόγους παλαιάς κοπής την οποία ο Α. Σαμαράς βγήκε και διάβασε, απλά επειδή έπρεπε να την διαβάσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό του κόμματός του κι όχι στον ελληνικό λαό. Επι της ουσίας προσπάθησε να πείσει τους παρευρισκόμενους πως έκανε ότι μπορούσε. Για το λόγο αυτό υπογράμμισε ότι παίρνει δύναμη από τους παλιούς προέδρους της ΝΔ και αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και στον Κώστα Καραμανλή.

Για αυτό το λόγο χρησιμοποίησε και φράσεις του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή προκειμένου να «προκαλέσει» το συναίσθημα των παλαιών στελέχων της ΝΔ αν και αξίζει να τονίσουμε πως οι αρχές που υπηρέτησε ο Εθνάρχης ουδεμία σχέση έχουν με την σημερινή Νέα Δημοκρατία, ούτε βεβαίως και με τη Νέα Ελλάδα που οραματίζεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Για άλλη μια φορά ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να πείσει ότι θα αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της χώρας, χωρίς να μας πει ποιο θα είναι το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Είπε απλά ότι θα δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σύμφωνα με εκθέσεις ξένων οίκων! Ο ίδιος δεν «ξεδίπλωσε» κάποιο σχέδιο της κυβέρνησης του για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Υποσχέθηκε ότι θα «αναστήσει» τα ναυπηγεία, χωρίς να πει πως θα το κάνει, υποσχέθηκε ότι θα φτιάξει μαρίνες χωρίς να πει που θα βρει χρήματα, ενώ εκεί που ξεπέρασε κάθε όριο ορθολογισμού ήταν όταν υποσχέθηκε ότι σε λίγα χρόνια η χώρα μας θα πουλάει φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη και θα γίνει γεωστρατηγικός παίκτης στην περιοχή.

Το τραγικό στην ομιλία του είναι ότι για πρώτη φορά δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή προφανώς του είπαν οι σύμβουλοί του να μην αναφέρεται τόσο συχνά στην αξιωματική αντιπολίτευση. Παρόλα αυτά ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε σε κατηγορίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο φωτογράφισε.

H ομιλία του περιείχε τις κλασικές παλαιοκομματικές παροχές σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Για αυτή την προεκλογική περίοδο ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις στους επιτηδευματίες και στους αγρότες.

Παράλληλα χρησιμοποίησε λέξεις - κλειδιά που χτυπούν στο θυμικό των Ελλήνων όπως «απακατάσταση κοινωνικών αδικιών», «πολίτες που μάτωσαν», «νοικοκυραίοι», «θα στηρίξουμε τους αγρότες», λέξεις που μυρίζουν εκλογές και παραπέμπουν σε «μπαλκονάτες» ομιλίες της δεκαετίας του 1980.

Εν κατακλείδι γίνεται αντιληπτό και μετά τη σημερινή εκδήλωση ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και οι εκλογές είναι μονόδρομος.

ΥΓ: Οι παλιοί επικοινωνιολόγοι έλεγαν πως αν θες να μάθεις αν πήγε καλά μια ομιλία, ρώτα τους παρευρισκόμενους τι συγκράτησαν από αυτά που άκουσαν.... Αν δεν συγκράτησαν τουλάχιστον τρία πράγματα η ομιλία είναι αποτυχημένη.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Βγαίνουμε απ’ τα μνημόνια μέχρι τέλος του έτους

300 εκατ. ευρώ το «δώρο» του Γιούνκερ στον Σαμαρά!