Λαφαζάνης: Σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι «εκβιασμοί των αγορών»

Λαφαζάνης: Σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι «εκβιασμοί των αγορών»

Με την ψηφοφορία για την έγκριση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας ολοκληρώνονται το βράδυ της Κυριακής οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε ουσιαστική προετοιμασία του κόμματος για να αντιμετωπίσει «τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των αγορών», ενώ για την πολιτική συνεργασιών τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετατραπεί «σε σημαία ευκαιρίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε στον πρωθυπουργό την ευθύνη για την ένταση στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρώντας υπεύθυνη την «αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά».

Ο κ. Σαμαράς «έπεσε στην προεκλογική παγίδα που έστησε για τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που θα έχει βαρύτατο τίμημα για τον τόπο», είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα «με την κυβέρνηση Σαμαρά και μετά την ανώμαλη προσγείωση και παράδοση της, εισέρχεται σε μια νέα φάση της μνημονιακής της περιπέτειας εξίσου βασανιστική με την πρώτη».

Ο κ. Λαφαζάνης και εκτίμησε ότι η οικονομική κρίση υποτροπιάζει με ιδιαίτερη ένταση στις χώρες του ευρώ και συνοδεύεται από μια βαθιά πολιτική κρίση, με χαρακτηριστικές τις σφοδρές αντιπαραθέσεις ακόμα και στον πυρήνα των μεγάλων ιδρυτικών χωρών της.

Αυτή η νέα επιδείνωση -είπε- αναδεικνύει τις πελώριες αντιφάσεις και τα ογκούμενα αδιέξοδα του ευρωζωνικού συστήματος, ενώ το ευρωπαϊκό κατεστημένο, πρώτα απ΄όλα της Γερμανίας, επιχειρεί να απαντήσει στην κρίση με περισσότερη λιτότητα, ευρύτερες απορρυθμίσεις και πιο σκληρή αντιδημοκρατική κηδεμόνευση χωρών και λαών, ιδιαίτερα στην ευρωπεριφέρεια.

Αναφερόμενος στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι το μήνυμα για την Αριστερά από την πρόσφατη υπεραντίδραση των αγορών είναι ότι χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική, προγραμματική και κινηματική αντεπίθεση. Όπως χρειάζεται μια ακόμα πιο ουσιαστική προετοιμασία και ένα πιο επεξεργασμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει, σε κάθε περίπτωση, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των αγορών αλλά και των κατεστημένων ευρωπαϊκών κέντρων, με στόχο την συνεπή υλοποίηση του προγράμματος της.

Αναφερόμενος στην πολιτική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως στόχο την κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι πάντα θετικός σε συνεργασίες. «Αμετάθετος στόχος μας πρέπει να είναι κατ' αρχάς η συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:.

«Η γενική κατεύθυνση μας όμως για συνεργασίες δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε σημαία ευκαιρίας. Οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράζονται στη βάση της αξιοπιστίας προς το λαό, χωρίς μνημονιακές ευθύνες καθώς και στη βάση του πολιτικού και προγραμματικού ριζοσπαστισμού».