ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει το μνημόνιο

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει το μνημόνιο

Να ακυρώσει τις πολιτικές λιτότητας, ζητώντας παράλληλα από την Ευρώπη να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας, ώστε να βγει η χώρα από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέκλεισεκάθε συνεργασία με τα κόμματα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού για να αποφευχθούν πιθανές πρόωρες εκλογές.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην Αθήνα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να καθησυχάσει τις αγορές, οι οποίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί στην εξουσία, διαβεβαιώνοντας πως έχει δεσμευθεί να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης και να διατηρήσει ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό προ των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους.

«Η δημιουργία ενός κλίματος φόβου το 2012 και ο φόβος που εκφράζεται σήμερα περί του ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία στην Ελλάδα η Ευρώπη θα καταστραφεί, στην πραγματικότητα λειτουργούν σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία», υπογράμμισε ο Τσίπρας προσθέτοντας: «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει το άσχημο κλίμα και θα απελευθερώσει τις αγορές. Θα δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας».

Στο μεταξύ, οι αγορές εμφανίζονται θορυβημένες από τη σκληρή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά να υπάρξει διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας και να ακυρωθεί μεγάλος μέρος των μέτρων που προωθήθηκαν βάσει του προγράμματος στήριξης από την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Παρόλα αυτά, ο Τσίπρας εμφανίστηκε πιο… συμφιλιωτικός στη σημερινή (18/12) συνέντευξή του.

«"Διαπραγμάτευση" σημαίνει ότι θέλουμε μια λύση η οποία θα αποτελέσει προϊόν συμφωνίας», σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν θα αποφάσιζε να κινηθεί «μονομερώς» εκτός εάν εξαναγκαζόταν, κάτι που όπως είπε θεωρεί απίθανο.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για μια ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση. Και επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι πιθανό να τηρήσουν σκληρή γραμμή στην αρχική φάση, παρότι δεν θα απαιτήσουμε κάτι εξωπραγματικό», τόνισε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να «μειώσει ή να διαγράψει» ένα μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας σε ένδειξη αλληλεγγύης, όπως είχε συμβεί το 1953, όταν οι διεθνείς πιστωτές είχαν διαγράψει μεγάλο χρέος των πολεμικών χρεών της Γερμανίας, επισημαίνοντας ωστόσο πως τα δάνεια από το ΔΝΤ πρέπει να αποπληρωθούν στο ακέραιο, καθώς και ότι θα ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων τα οποία διακρατεί η ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, ο Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο να απομειωθεί η αξία των αξιόγραφων, που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών, ενώ εξέφρασε σαφώς την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ακόμα ότι οι πολιτικές λιτότητας θα τερματιστούν ανεξαρτήτως τού πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

«Θα καταργήσουμε τη λιτότητα διαμέσου της Βουλής των Ελλήνων, θα ακυρώσουμε το μνημόνιο. Η Ελλάδα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βγει από το μνημόνιο, χωρίς νέα μέτρα λιτότητας. Αυτό για εμάς δεν είναι διαπραγματεύσιμο» επισήμανε, αποκλείοντας κάθε συνεργασία με τα κόμματα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού για να αποφευχθούν πιθανές πρόωρες εκλογές, ενώ τόνισε πως πρέπει να επιτευχθεί μια κατά το δυνατόν ευρεία πολιτική συναίνεση αφού γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.

«Η άποψή μας είναι πως δεν υπάρχει περιθώριο, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε, όχι επειδή βιαζόμαστε να καταλάβουμε την εξουσία, αλλά επειδή καθημερινά οι πληγές του μνημονίου γίνονται όλο και πιο βαθιές», ανέφερε.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε εξάλλου πως πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί σε αυτή που χαρακτήρισε μια προσπάθεια κατάργησης εμπεδωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

«Πιστεύω στη δύναμη του λαού και τη λαϊκή εξουσία. Όλα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα πέρσι στόχο είχαν να αφαιρεθεί η ισχύς από το λαό», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις