ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρική εκλογή: Δεν θα βγει άσπρος καπνός...

Προεδρική εκλογή: Δεν θα βγει άσπρος καπνός...

Πρόωρες εκλογές και αλλαγές στον πολιτικό χάρτη θα προκαλέσει η μη εκλογή του Σ. Δήμα

Τα πάνω – κάτω αναμένεται να έρθουν το μεσημέρι της Δευτέρας 29/12/2014 μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Toυ Κώστα Τσιτούνα

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει από το Newsbomb.gr με βάση τα δεδομένα τα κουκιά δεν βγαίνουν... ούτε στην 3η ψηφοφορία.

Τα σίγουρα «ΝΑΙ» είναι μόνον 168, όλα τα άλλα που ακούγονται είναι απλά εικασίες αφού οι 12 που απαιτούνται για να συμπληρώσει ο κ. Σαμαράς τους 180 προέρχονται από την δεξαμενή των ανεξαρτήτων βουλευτών που δείχνουν να είναι «τσιμενταρισμένοι» στο ΟΧΙ. Συνολικά πλέον οι ανεξάρτητοι μαζί με την ομάδα των «Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών» είναι 25 (μαζί με τη Νίκη Φούντα που έφυγε από τη ΔΗΜ.ΑΡ.), εκ των οποίων οι 13 ψήφισαν Σταύρο Δήμα και οι 12 ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ» στη δεύτερη ψηφοφορία.

Όπως αποδείχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς τις προηγούμενες ημέρες δεν κατέβαλε ιδιαίτερες προσπάθειες να προσεγγίσει ούτε αυτούς τους 12 των ανεξάρτητων, ούτε κάποιους από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ή τους ΑΝ.ΕΛ.

Το φιάσκο της συνέντευξης – παρέμβασης το οποίο επιχείρησε μέσω της ΝΕΡΙΤ, μόνο ως προσπάθεια ανατροπής της κατάστασης δεν μπορεί να εκληφθεί.

Αν και πρέπει να σημειώσουμε πως οι όποιες προσπάθειες για περαιτέρω προσέγγιση βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. ή των ΑΝ.ΕΛ. θα έπεφταν – για διαφορετικούς λόγους – στο κενό.

Στη ΔΗΜ.ΑΡ. όσοι έμειναν στην Κ.Ο. του κόμματος (9 βουλευτές), είναι με το ένα πόδι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αφού με την σημαία της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι αμφίβολο αν θα μπουν στη Βουλή.

Στους ΑΝ.ΕΛ. η Κ.Ο., μετά το περιστατικό Χαϊκάλη, ουδείς σκέφτεται να εγκαταλείψει το πλοίο αφού η δημόσια διαπόμπευση θα είναι αναπόφευκτη.

Άρα στο Μαξίμου – θεωρητικά – ευελπιστούν ότι ενδέχεται να αλλάξουν άποψη στην 3η ψηφοφορία οι εξής δώδεκα:

Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Βασίλης Καπερνάρος, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Βύρων Πολύδωρας και Νίκη Φούντα και όλοι μαζί – μηδενός εξαιρουμένου να ψηφίσουν Σταύρο Δήμα.

Το σενάριο αυτό όπως έχουμε γράψει από το Newsbomb.gr αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Πιο πιθανό είναι ορισμένοι από τους παραπάνω να αναζητήσουν πολιτικές στέγες σε κόμματα που εμφανίζουν μεγαλύτερη δυναμική στις εκλογές παρά να πάνε στην ΝΔ. Πιο πιθανό δηλαδή είναι κάποιοι να μετακινηθούν προς Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛ. και ΣΥΡΙΖΑ, παρά να συστρατευθούν στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά...

Πρακτικά, όλα δείχνουν ότι ο Σαμαράς έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια και αρέσκεται στα όσα του μεταφέρουν οι συνεργάτες του ότι δηλαδή η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ είναι πολύ μικρή και ότι ακόμα κι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απλά μια μικρής διάρκειας «αριστερή παρένθεση».

Είναι βεβαίως θλιβερό για έναν πρωθυπουργό να καθορίζει την πολιτική στρατηγική του με βάση τις δημοσκοπήσεις και ενώ άλλα λέει δημοσίως, αλλά να κάνει επί της ουσίας.

ΔΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ 3ης ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ:

  • ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 127 ΝΑΙ
  • ΠΑΣΟΚ: 28 ΝΑΙ
  • ΣΥΡΙΖΑ: 71 ΠΑΡΩΝ
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 16 ΠΑΡΩΝ
  • ΑΝ.ΕΛ. : 12 ΠΑΡΩΝ
  • ΚΚΕ: 12 ΠΑΡΩΝ
  • ΔΗΜ.ΑΡ. : 9 ΠΑΡΩΝ
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ : 10 ΠΑΡΩΝ, 7 ΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: 6 ΝΑΙ, 2 ΠΑΡΩΝ (Βύρων Πολύδωρας και Νίκη Φούντα)

Σχετικές ειδήσεις