ΠΟΛΙΤΙΚΗ

DW: Σε αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας με τους εταίρους

DW: Σε αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας με τους εταίρους

Η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για πρόγραμμα-γέφυρα και όχι παράταση του υφιστάμενου πλαισίου δεν ήχησε καλά στα αυτιά των εταίρων, ενώ αναλυτές προβλέπουν ρήξη. Το «θέμα Ελλάδα» και στη συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού περί προγράμματος-γέφυρα και όχι τεχνικής παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος μάλλον δεν ήχησε καλά στα αυτιά των ευρωπαίων εταίρων. Επισήμως η θέση που εκφράστηκε από όλες τις χώρες της ευρωζώνης στην τελευταία συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Εurogroup, την Πέμπτη, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει μια εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει η τελική αξιολόγησή του και η διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα.

Ανάλογη θέση υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει λοιπόν σαφής διάσταση απόψεων, και όπως σημειώνουν εδώ αναλυτές, στο θέμα αυτό η Ελλάδα οδηγείται σε ρήξη με τους εταίρους με δεδομένο και το «τελεσίγραφο» του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την αναγκαιότητα επίτευξης λύσης μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου. Αναφορικά με το υπόλοιπο περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων, οι αναλυτές συγκρατούν δύο κυρίως σημεία: το κούρεμα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau παρατηρεί ότι προφανώς ο Τσίπρας εγκατέλειψε οριστικά την απαίτησή του για κούρεμα, αφού μίλησε μόνον για αναδιάρθρωση. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Ειδικότερα, ενώ στον προεκλογικό αγώνα είχε προαναγγείλει το τέλος όλων των ιδιωτικοποιήσεων, δεν τις αποκλείει πλέον στις προγραμματικές του δηλώσεις, εφόσον υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Το «θέμα Ελλάδα» στη συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ

Στο μεταξύ, στην επικείμενη συνάντηση Μέρκελ-Ομπάμα η Ελλάδα δεν βρίσκεται επίσημα στην ατζέντα. Εντούτοις, μετά τον μαραθώνιο επαφών του ΑλέξηΤσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη Βαρουφάκη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την περασμένη εβδομάδα και τη βροχή δηλώσεων που έγιναν από όλες τις πλευρές, μεταξύ των οποίων και από τον ίδιο τον κ. Ομπάμα, θα πρέπει να αναμένει κανείς με βεβαιότητα ότι το «θέμα Ελλάδα» θα απασχολήσει τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

Τα μαύρα σύννεφα της αναιμικής ανάπτυξης πάνω από την ευρωζώνη και η νέα αβεβαιότητα που προκαλεί η Ελλάδα ανησυχούν την Ουάσιγκτον η οποία θέλει να ενημερωθεί αλλά και να στείλει τα δικά της μηνύματα. Στο παρελθόν ο Μπαράκ Ομπάμα έχει καλέσει επανειλημμένως τη γερμανική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια λιγότερη αυστηρή πολιτική στο πεδίο των περικοπών προς όφελος της ανάπτυξης. Βέβαια, πέραν αυτού, και γνωρίζοντας ότι η Γερμανία και οι λοιπές χώρες της ευρωζώνης καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, οι ΗΠΑ, αναμένεται να τηρήσουν αποστάσεις, καλώντας από τη μια την ευρωζώνη να κάνει περισσότερα στο πεδίο της ανάπτυξης και από την άλλη την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση η Ουάσιγκτον θα πιέσει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν συμβιβαστική διάθεση.

Συνάντηση Τσίπρα με τον Φάιμαν

Ενδιαφέρον έχει και η σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν. Η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung εκτιμά ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να αναμένει φιλική υποδοχή στη Βιέννη, καθώς το Σαββατοκύριακο ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Φάιμαν τάχθηκε εκ νέου υπέρ της παροχής διευκολύνσεων στην Ελλάδα στο θέμα του χρέους, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει για άλλη μια φορά κριτική στην γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, επιρρίπτοντάς της ότι ακολουθεί ένα «σχέδιο αναμονής», όπως είπε, για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρώπη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επίσης αυστριακή DerStandard, η οποία κάνει λόγο για τον «σύμμαχο Φάιμαν» ο οποίος «δείχνει κατανόηση» για την Αριστερά στην Αθήνα.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις