ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτή είναι η πρόταση Αβραμόπουλου για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο

Αυτή είναι η πρόταση Αβραμόπουλου για μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο

«Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση δεν είναι μια κίνηση έκτακτης ανάγκης, είναι μια συνολική στρατηγική που θα μας καθοδηγεί για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια», τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην παρέμβασή του στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα στις Βρυξέλες.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόταση της Επιτροπής για την μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο, η οποία «μέσω ενός δίκαιου συστήματος ποσοστιαίας κατανομής» θα ανακουφίσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης.

«Ενώ η Ευρώπη έχει αναλάβει δράση για να σώζει ζωές στη θάλασσα, το προφανές ερώτημα είναι "πού θα μείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι"», υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος και ανέλυσε το προτεινόμενο σύστημα μετεγκατάστασης, το οποίο «θα βασίζεται στον πληθυσμό και το συνολικό ΑΕΠ της χώρας, τον αριθμό των αιτούντων άσυλο και τον αριθμό των ατόμων που έχουν ήδη επανεγκατασταθεί, καθώς και τον δείκτη ανεργίας στη χώρα».

Αναφορικά με τη ναυτική επιχείρηση «EUNAVFOR Med» που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο και έχει ως στόχο να πληγούν τα δίκτυα λαθραίας διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη μετανάστευση ενσωματώνει πλήρως την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας» και ότι «η αξιοποίηση της συνεργασίας πολιτικών και στρατιωτικών πόρων θα μας επιτρέψει την ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων και την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών στις τρίτες χώρες».

«Η Επιτροπή υποστηρίζει πλήρως τη ναυτική επιχείρηση στα πλαίσια της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στη Μεσόγειο, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των διακινητών», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Επίσης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Συγκεκριμένα, ο κ. Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα και τις δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης. Όπως ανέφερε, θα δοθεί έμφαση στη συνεργασία με φορείς του διαδικτύου, με στόχο την αποτροπή της χρήσης τους για τρομοκρατικές δραστηριότητες. Ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να ληφθούν προληπτικά μέτρα στα κράτη μέλη της ΕΕ και σε τρίτες χώρες, μέσω της δημιουργίας Κέντρου Αριστείας για τη συλλογή και τη διάδοση της τεχνογνωσίας, με σκοπό την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης.

Καταλήγοντας ο Έλληνας Επίτροπος υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης θα διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, καθώς και την περαιτέρω συνεργασία στα θέματα της μετανάστευσης