ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιου σε Τσίπρα: Συμφωνία για να αποφύγετε την... ταλαιπωρία!

Λιου σε Τσίπρα: Συμφωνία για να αποφύγετε την... ταλαιπωρία!

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου είχε την Παρασκευή (22/5) ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε την παρέμβαση των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ώστε να «κλείσει» όσο το δυνατόν γρηγορότερα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης.

Από την πλευρά του ο Τζακ Λιου, αφού ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στην Ελλάδα, αλλά και την ανησυχία του, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα για την ταλαιπωρία που θα αντιμετωπίσει η Αθήνα, αλλά και για την αβεβαιότητα που θα προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία, αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία.

Όπως χαρακτηριστικά μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, ο Λιου υπογράμμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, «για να αποφύγει η χώρα την ταλαιπωρία», καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλούσε «δυσκολίες στην Ελλάδα και αβεβαιότητα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

«Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Τζ. Λιου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συζητήσουν τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα», αναφέρεται πάντως στην επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, στην οποία συμπληρώνεται:

«Ο υπουργός Λιου επισήμανε ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα και παραμένει στο πλευρό όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Ο υπουργός χαιρέτισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο συνέστησε προσοχή στο ότι η αποτυχία να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία, θα έθετε άμεσα σε δοκιμασίες την Ελλάδα και (θα προκαλούσε) αβεβαιότητα στην Ευρώπη και ευρύτερα στην παγκόσμια οικονομία»…

Σχετικές ειδήσεις