ΠΟΛΙΤΙΚΗ

'Ησυχος: «Οι γερμανικές οφειλές συνιστούν ηθικό, ιστορικό, πολιτικό έλλλειμα της εποχής μας»

'Ησυχος: «Οι γερμανικές οφειλές συνιστούν ηθικό, ιστορικό, πολιτικό έλλλειμα της εποχής μας»

Το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, σε συνεργασία με τη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας και το εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, έφερε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και μάλιστα με διεθνή απήχηση, το θέμα των γερμανικών οφειλών και στο επίκεντρο βρίσκεται η διάσωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση, των λαών της Ευρώπης και κυρίως της νέας γενιάς, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Κώστας Ήσυχος.

O υπουργός μιλώντας στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αργύρη Σφουντούρη, του παιδιού-σύμβολο της σφαγής του Διστόμου, με τίτλο «ΠΕΝΘΩ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ», στο πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων, είπε ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών, πρόκειται, πριν απ' όλα, για ζήτημα ηθικής τάξης και η όλη εκστρατεία αποσκοπεί στο να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος και σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, αντίθετα τον προσεγγίζει σαν συνοδοιπόρο σε αυτή την προσπάθεια.

«Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, δεν είναι η προσπάθεια ενός λογιστικού συμψηφισμού για το ελληνικό δημόσιο χρέος σήμερα. Είναι ηθικό, ιστορικό, πολιτικό έλλειμμα, νομικό έλλειμμα για την εποχή μας, το να μην κλείσουν αυτές οι πληγές ανάμεσα τις δύο χώρες και τις δύο κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας την πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας για την αξιοποίηση των αρχείων της Βέρμαχτ της περιόδου 1941-1944, που περιήλθαν στη διάθεση της χώρας μας από τα κρατικά αρχεία των ΗΠΑ και των αρχείων της Ρωσίας,που αφορούν στην ίδια περίοδο, ο κ. Ήσυχος κάλεσε «τα πανεπιστήμια, ιδιαίτερα τα γερμανικά πανεπιστήμια, τα γερμανικά ακαδημαϊκά ινστιτούτα, την γερμανική διανόηση αλλά και τον γερμανικό λαό να συνδράμουν μαζί μας στην ανακάλυψη αυτού του ιστορικού θησαυρού για να μπορούμε να λέμε όλοι οι λαοί της Ευρώπης αλλά ιδιαίτερα ο ελληνικός και ο γερμανικός λαός το «ποτέ ξανά».
Έχει ιδιαίτερη σημασία να διαχυθεί άπλετο φως σε αθέατες πλευρές που αφορούν στις παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, στη βεβήλωση και στη λεηλασία αρχαιολογικών μνημείων και πολιτιστικών θησαυρών αλλά και στην κλοπή αυτών των θησαυρών που σήμερα βρίσκονται πιθανά σε ιδιωτικές συλλογές αλλά και σε κρατικά μουσεία διαφόρων χωρών», πρόσθεσε.

"Ο Αργύρης Σφουντούρης δεν είναι απλά το σύμβολο της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Είναι ο οδηγός στο μεγάλο ταξίδι προς την Ιθάκη", κατέληξε.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Στέφανος Ληναίος εκ μέρους του εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ). Την παρουσίαση του βιβλίου "ΠΕΝΘΩ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ" των εκδόσεων "Βεργίνα" έκαναν η φιλόλογος Δήμητρα Σκαύδη Κοκκίνη και η νομικός και μέλος του ΕΣΔΟΓΕ Χριστίνα Σταμούλη.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα μοιρολόι για την σφαγή του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 1944 από τον Λουκά Τζιτζώκο. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας.