ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα-Σόιμπλε: Θα πάρει κάποιο χρόνο μία νέα συμφωνία με την Ελλάδα

Δημοψήφισμα-Σόιμπλε: Θα πάρει κάποιο χρόνο μία νέα συμφωνία με την Ελλάδα

«Πολύ δύσκολες» θα είναι οι συνομιλίες με την Ελλάδα, ενώ θα «πάρουν κάποιο χρόνο» προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Κυριακής, τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Αλλά το ξέρω ήδη από τώρα: Αυτές θα είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα στην Bild, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξής του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας.

Αφού προσθέτει, δε, ότι η διαδικασία «θα πάρει κάποιο χρόνο», ενώ η κατάσταση έχει «επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες», ο Σόιμπλε σημειώνει ότι οι νέες διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης θα λάβουν χώρα σε μια «εντελώς νέα βάση και σε ένα πλαίσιο που έχει επιδεινωθεί».

«Αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο», υπογραμμίζει, ακόμα και στην περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα.

«Εάν υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα, οι υπουργοί Οικονομικών (σ.σ. της ευρωζώνης) θα το εξετάσουν και, εάν εκπληρώνονται ορισμένοι όροι, το Eurogroup θα εκφραστεί υπέρ (της διεξαγωγής) νέων διαπραγματεύσεων», συνέχισε ο Σόιμπλε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία η Μπούντεσταγκ, η κάτω Βουλή, η οποία διακόπτει σήμερα τις εργασίες για τις θερινές διακοπές, πρέπει να συγκληθεί για να δώσει την εντολή στην κυβέρνηση να διαπραγματευθεί.

Εάν υπάρξει ζήτημα χορήγησης νέας βοήθειας, αυτό δεν μπορεί παρά να εγκριθεί παρά μόνο «βάσει μιας ξεκάθαρης αρχής: υποστήριξη με αντίτιμο αληθινά ανταλλάγματα», δηλαδή «μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο Σόιμπλε.

Σχετικές ειδήσεις