ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις

Τσίπρας: Ήρθε η ώρα για ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις

Στη σκληρή μάχη που έδωσε η (προηγούμενη) κυβέρνησή του για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμοστεί ώστε να μπει ξανά η χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώνει το περίφημο ίδρυμα Clinton Global Initiative, με Οικοδεσπότη τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στη Νέα Υόρκη.

Στη συζήτηση που είχε θέμα: «Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να υπερβεί την κρίση είναι να μπει σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, καθώς και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την διαρροή στο εξωτερικό του επιστημονικού δυναμικού μας. Έδωσε έμφαση σε επενδύσεις για έρευνα και τεχνολογία, λέγοντας ότι είναι και ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην ΕΕ. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπη γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική», πρόσθεσε. «Τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα», είπε, λέγοντας ότι «εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα».
Παράλληλα συμπλήρωσε πως: «Πιστεύω πως αυτή η απαίσια συζήτηση για το Grexit έχει τελειώσει».

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να δώσει το στίγμα για την επόμενη μέρα, προκειμένου να «γκρεμίσει» η Ελλάδα το οικονομικό αδιέξοδο με το οποίο έχει έρθει αντιμέτωπη.

«Θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αλλά προϋπόθεση είναι ένα σταθερό περιβάλλον. Είναι ώρα να βάλουμε την ανάπτυξη στην ατζέντα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το συνταξιοδοτικό. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να επενδύσουμε στη νέα τεχνολογία και την καινοτομία».

Υπάρχει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για την υποστήριξη της Ελλάδας, πάνω από όλα ως χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα στη περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το μεγαλύτερο δώρο της Ελλάδας στον κόσμο είναι η δημοκρατία», είπε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ξαναδωθεί αυτό το δώρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αυτό θα γίνει, υπογράμμισε, μόνο εάν η ΕΕ επιστρέψει στην αλληλεγγύη, μοιράζοντας την αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή με όλα τα μέλη της.

«Είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις τώρα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και όχι σε μελλοντικό χρόνο. Κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τους Ελληνοαμερικανούς, να υποστηρίξουν την προσπάθεια να ξαναχτιστεί η Ελλάδα. «Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την πρόθεσή μας να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιπρας.

Είναι επίσης ανάγκη, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδύσεις. «Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη παγκόσμια, με συμμαχίες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως την Αμερική, όπου θα θέλουν να βοηθήσουν την εθνική μας προσπάθεια», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στην εκδήλωση την οποία μετέδωσε ζωντανά το CNN, συμμετείχαν, εκτός του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, η Λούκα Κατσέλη, o διεθνής επενδυτής Τζωρτζ Σόρρος αλλά και η Γιάννα Αγγελοπούλου.

*Βίντεο από GreekReporter