ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη λογική του «διαίρει και βασίλευε» είδε τους αγρότες ο Τσίπρας! (pics)

Στη λογική του «διαίρει και βασίλευε» είδε τους αγρότες ο Τσίπρας! (pics)

Απέκλεισαν εκπροσώπους αγροτών από το διάλογο με το… έτσι θέλω! Δεν επέτρεψαν την είσοδο σε εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων – «Είμαστε εκλεγμένοι εκπρόσωποι και δεν μας άφησαν να μπούμε. Βάζουν μόνο όποιους θέλουν», καταγγέλλουν -Αγρότες: Επιστρέφουμε στα μπλόκα για να αποφασίσουμε την πορεία του αγώνα μας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο εκπρόσωπος των 39 μπλόκων που απέστειλαν στις 10 Φεβρουαρίου επιστολή στην κυβέρνηση, έκανε λόγο για ουσιαστικό διάλογο, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει αν ικανοποιήθηκε από τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα.

«Έγινε ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό. Του παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας και αυτό έκανε και εκείνος για το ασφαλιστικό και το φορολογικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, καταλήγοντας: «Επιστρέφουμε στα μπλόκα για να αποφασίσουμε την περαιτέρω πορεία του αγώνα μας».

Νωρίτερα, αποκλεισμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες των ΜΑΤ ήταν η περιοχή περιμετρικά του Μεγάρου Μαξίμου, από τις 12:00 το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε η μαραθώνια συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου έγινε προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές γύρω από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, φρόντισε να «τορπιλίσει» το διάλογο, καθώς αποφάσισε να κάνει... face control στους αγρότες που θα έπαιρναν μέρος στη συνάντηση.

Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών, Κτηνοτροφών και Αλιέων δεν τους επετράπη να περάσουν καν από τις κλούβες των ΜΑΤ στην αρχή της Ηρώδου Αττικού, καθώς, όπως τους είπαν, «δεν βρίσκονται στη "λίστα" των προσκεκλημένων»!

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων κατήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης, τονίζοντας πως παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.

«Μια επιτροπή εκλεγμένη από τα μπλόκα μας δεν μπορεί να παραστεί στη συνάντηση. Αυτά τα περιμέναμε από άλλα καθεστώτα. Από αλλού τα περιμέναμε και από αλλού μας ήρθαν», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν θα πάμε μέσα, αλλά ο αγώνας μας συνεχίζεται. Θα συντηρηθούμε με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων, που μας δέχονται χωρίς διακρίσεις, όπως είμαστε».

Τον αποκλεισμό τους από το διάλογο που διεξάγεται με εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου κατήγγειλε κι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών.

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν θέλει το διάλογο», δήλωσε ο κ. Θ. Βασιλόπουλος.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής, απαντούν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τσίπρας προς αγρότες: Δεν γίνεται οι θέσεις σας να μην λαμβάνουν υπόψη το πρόβλημα του τόπου

«Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, δίχως τις δικές σας θέσεις. Και την ίδια στιγμή, οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις να μην λαμβάνουν υπ’ όψιν και το συνολικό πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες, το πλαίσιο μέσα στο οποίο είμαστε αναγκασμένοι να δουλεύουμε».

Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών.

«Νομίζω ότι το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτελέσματα», υπογράμμισε - μεταξύ άλλων - ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τους αγρότες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Την ίδια στιγμή, αμετακίνητοι στις κινητοποιήσεις τους σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα, παραμένουν αρκετοί άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Ορισμένοι από αυτούς, ωστόσο, τηρούν στάση αναμονής, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις και ελπίζοντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα από τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Οι προτάσεις που αναμενόταν να κομίσει το Μαξίμου στους αγρότες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πρότεινε εισφορές 12% ή 15% ή 20% του φορολογητέου εισοδήματος.

Όσον αφορά στο αγροτικό μητρώο, θα θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσοι έχουν το 51% του εισοδήματος από αγροτικές δραστηριότητες. Εργόσημο και για τα μέλη της οικογένειας και στους παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς.

Στο φορολογικό γρηγορότερη επιστροφή Φόρων και συμψηφισμό ΦΠΑ, ενώ η κυβέρνηση αναμενόταν να δεσμευτεί επίσης για ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα, όπως και να προτείνει αυτονόμηση του ΟΓΑ.

Κατά τα λοιπά, το σημερινό δελτίο των κινητοποιήσεων για την κεντρική και βόρεια Ελλάδα έχει ως εξής:

* Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα. Εκπρόσωποι και των τριών μπλόκων βρίσκονται στην Αθήνα. Ορισμένοι δε από αυτούς θα συμμετάσχουν στη συνάντηση διάλογο με τον πρωθυπουργό.

* Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματιστεί και στο μπλόκο Δερβενίου, με τον συντονιστή, Αναστάση Σοϊλεμέζη, να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:«Περιμένουμε τις εξελίξεις. Είμαστε πανέτοιμοι να σφίξουμε και πάλι τη στάση μας εάν κριθεί απαραίτητο».

* Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα δεν προβλέπεται κάποια κινητοποίηση, ενώ αργότερα το βράδυ έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

*Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια επιπλέον κινητοποίηση για σήμερα.

* Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Δεν προβλέπεται, προς το παρόν, να κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και της Δοϊράνης, στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00-15:00 και 20:00-23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

*Στα διόδια των Μαλγάρων, από τις 12 το μεσημέρι ξεκινά εκ νέου ο αποκλεισμός. «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι να δούμε τι μέλλει γενέσθαι και αν τελικά η κυβέρνηση αποδεχτεί την πρόταση της Νίκαιας για συνάντηση με τα 69 μπλόκα που συμμετείχαμε στη χθεσινή συνάντηση» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Αχιλλέας Καμπούρης.