ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό

Κοτζιάς: Παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του για το προσφυγικό είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, χαρακτήρισε το προσφυγικό παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά όλη την Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας ούτε της Τουρκίας.

«Δεν μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία, στο βαθμό που μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους, θα αποτελέσουν έναν ισχυρό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό που να ανταποκρίνεται στις ελπίδες, τους καημούς, τις προοπτικές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Με τη σειρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «στις συνομιλίες μας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε διάφορα διμερή και διεθνή θέματα επανεξετάσαμε την ημερησία διάταξη του ανώτατου συμβουλίου που θα γίνει τη Τρίτη στη Σμύρνη αλλά πριν από αυτό θα βρεθούμε πάλι όλοι μαζί στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 7 Μαρτίου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ακόμη τόνισε ότι δεν αρκεί στα ανώτατα συμβούλια να υπογράφουν μόνο συμφωνίες αλλά θα πρέπει να υλοποιούνται κιόλας, ωστόσο τόνισε πως «Πιστεύουμε και οι δυο πλευρές ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε παρέμβαση οποιαδήποτε δήλωση που θα εντείνει το κλίμα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ είπε : «Πρέπει κάθε μία πλευρά να πάρει τα μέτρα της. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε πάντα τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν στο Αιγαίου για να συνδράμουν σε αυτή την κρίση του προσφυγικού» και συμπλήρωσε ακόμη: «Εμείς έχουμε μία συμφωνία επανεισδοχης που έχουμε υπογράψει με την Ελλάδα και άλλες χώρες. Έχουμε δεχτεί μεγάλο μέρος των αιτήσεων, νομίζω 650 αιτήματα από την πλευρά της Ελλάδας προς την Τουρκία».

Σχετικές ειδήσεις