ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Ο Τσίπρας τρώει ξύλο και ο Νταβούτογλου απαιτεί 20 δισ. για να κάνει τη δουλειά του

Σύνοδος Κορυφής: Ο Τσίπρας τρώει ξύλο και ο Νταβούτογλου απαιτεί 20 δισ. για να κάνει τη δουλειά του

Τα παίρνουν όλα οι Τούρκοι – Δείτε τι προβλέπει το προσχέδιο της απόφασης - Απλός θεατής των εξελίξεων η Ελλάδα; - Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Νταβούτογλου να γυρίσει στην Τουρκία με τα 3 δισ. της Ε.Ε.

Αποφασισμένος να γυρίσει από Σύνοδο Κορυφής για μία ακόμη φορά πολύ πλουσιότερος, πατώντας πάνω στις αβάσταχτες για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα συνέπειες της προσφυγικής κρίσης, πήγε στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Στη βελγική πρωτεύουσα διαδραματίζεται από το πρωί της Δευτέρας ένα άγριο παζάρι, μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι οργιώδεις ένω το «ύποπτο» αλισβερίσι μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας δημιουργεί ανησυχία στην Αθήνα για τις παράλογες απαιτήσεις των «γειτόνων».

Μάλιστα, τα εμπλεκόμενα μέρη αποφάσισαν την παράταση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, μετά την κατάθεση «νέων προτάσεων» της Άγκυρας για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, αλλά και τη διατύπωση νέων απαιτήσεων από τον Τούρκο πρωθυπουργό για τα ανταλλάγματα τα οποία θα λάβει η χώρα του.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο έλειψε μάλιστα να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, καθώς σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, φέρεται να ζήτησε επιπλέον 20 δισ. ευρώ χρηματοδότηση για να κάνουν οι γείτονες αυτό που, στην πραγματικότητα οφείλουν και είναι υποχρεωμένοι: να μειώσουν την προσφυγική ροή από την Τουρκία.

Γιατί μπορεί ο Νταβούτογλου, στη χθεσινή (6/3) συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, να εμφανίστηκε πρόθυμος η χώρα του να φιλοξενήσει όλους τους μη Σύρους μετανάστες που τους αρνήθηκε η παροχή ασύλου στην Ευρώπη, όπως επίσης και όλους τους ανθρώπους που διασώζονται στα χωρικά ύδατα της χώρας, το οικονομικό ωστόσο αντάλλαγμα που ζήτησε «πάγωσε» ακόμη και τη σκληρή Γερμανίδα καγκελάριο.

Φαίνεται τελικά ωστόσο πως η Τουρκία έριξε τις απαιτήσεις της στα 3 δισ., κάτι που σημαίνει πως η αρχική απαίτηση ίσως και να ήταν διπλωματικό κόλπο του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος έχει μάθει άλλωστε οι Ευρωπαίοι να μην του χαλούν χατίρι, αντίθετα με τον δικό μας πρωθυπουργό…

Τα παίρνουν όλα οι Τούρκοι: Δείτε ΕΔΩ τι προβλέπει το προσχέδιο της απόφασης

Ως προς το θέμα της βίζας, η Τουρκία φέρεται να ζητά την κατάργησή της τον Ιούνιο αντί να περιμένει για την προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο επανεξέταση.

Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ότι το Βερολίνο και ορισμένοι σύμμαχοι είναι ανοιχτοί στην επίσπευση της ημερομηνίας εάν η Άγκυρα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων της αλλαγής της πολιτικής της για τη βίζα για τα ισλαμικά κράτη και της εισαγωγής βιομετρικών διαβατηρίων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η Τουρκία θέλει επίσης από τον Ιούνιο να απελευθερωθεί το καθεστώς βίζας με την ΕΕ, αντί να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, όπως προέβλεπε το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε πέρυσι...

Αναλυτικά οι υποχρεώσεις της Τουρκίας και της ΕΕ:

Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας

1. Η Άγκυρα θα πρέπει να αποδεχτεί κάθε παράτυπο μετανάστη που έχει περάσει στα ελληνικά νησιά, χωρίς κάποια προκατάληψη αναφορικά με τα ζητήματα που προκύπτουν για τη χώρα σε σχέση με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
2. Για το σκοπό αυτό θα συσταθούν κέντρα ελέγχου παράτυπης μετανάστευσης σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία
3.Αποτελεσματική εφαρμογή όλων των αναγκαίων διοικητικών και νομικών εργαλείων για να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι, συμπεριλαμβανομένων των διμερών διακανονισμών που θα συμφωνηθούν με την κυβέρνηση της Ελλάδας
4. Για κάθε έναν Σύρο πρόσφυγα που δέχεται πίσω η Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, θα αποστέλλει έναν πρόσφυγα από το έδαφός της στα κράτη μέλη της ΕΕ
5. Πρωτοβουλίες για την κατασκευή ασφαλών ζωνών εντός της Συρίας

Οι υποχρεώσεις της ΕΕ

1. Από κοινού επιθεώρηση της κατάστασης με την Άγκυρα και κοινά αποδεκτοί χώροι μετεγκατάστασης
2. Επιπλέον 3 δισ ευρώ βοήθεια στην Τουρκία ως το τέλος του 2018
3. Προετοιμασία για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
4. Εξισορρόπηση των προσφυγικών ροών και συνεργασία με την ΕΕ για δημιουργία ζωνών εντός της Συρίας
5. Εφαρμογή της άρσης βίζα για Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σέγνκεν, μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016
6. Κάλυψη του κόστους αυτής της επανεισδοχής
7. Εκκένωση των ελληνικών νησιών από πρόσφυγες και επανεισδοχή μόνο εκείνων που πέρασαν το Αιγαίο μετά από μια ορισμένη ημερομηνία

Στην αντεπίθεση ο Τσίπρας

Στα συγκεκριμένα βήματα προόδου που πρέπει να κάνει η Άγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

Τι ανέφερε το προσχέδιο

Το σχέδιο που διέρρευσε προβλέπει ερμητικά κλειστό τον βαλκανικό διάδρομο, κάτι το οποίο Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ κρίνουν απαράδεκτο.

Μάλιστα, νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο κείμενο συμπερασμάτων, στο οποίο δεν θα υπάρχει αναφορά για κλειστά σύνορα.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για ενδείξεις πως έχει διαμορφωθεί διαφορετικό κλίμα και φαίνεται πως η πίεση σε αυτή τη Σύνοδο δεν ασκείται στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία, για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Παράγοντας - κλειδί δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά ο ρόλος της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πληροφορίες θέλουν, στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να υπήρξε κοινός τόπος «πως το κλείσιμο των συνόρων είναι απαράδεκτο και πως χειρότερο όλων είναι να επιβραβευτούν όσοι συμμετέχουν σε αυτήν την κατάσταση».

Νωρίτερα, η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αποκάλυψε ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει το οριστικό κλείσιμο του δρόμου των Βαλκανίων, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

65464646

Λίγο αργότερα, ήρθε και η ολέθρια επιβεβαίωση, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα: «Οι 28 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Κυριακή να κλείσουν το Δρόμο των Βαλκανίων. Το κύμα των παράνομων μεταναστών που μεταφέρονται στα δυτικά Βαλκάνια φτάνει στο τέλος του: αυτός ο δρόμος θα είναι στο εξής κλειστός», ανέφερε το προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο θα δοθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

«Η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το μάξιμουμ για να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση», συνεχίζει το κείμενο.

Αυτό σημαίνει ότι κι η Ελλάδα (!) συμφώνησε να κλείσουν οριστικά τα σύνορα, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια. Συμφώνησε, δηλαδή, να μετατραπεί η χώρα μας σε ένα απέραντο «πάρκινγκ» προσφύγων και μεταναστών, σε «αποθήκη ψυχών».

Δείτε ΕΔΩ το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Τουσκ: Θα κλείσουμε τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας τα παραπάνω.

Στην καθιερωμένη πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τουσκ ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι «το οριστικό τέλος της πολιτικής προώθησης των μεταναστευτικών ροών και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους. Με αυτόν τον τρόπο, θα κλείσουμε τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016».

«Αυτή η ενέργεια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή συναίνεση», πρόσθεσε.

Τσίπρας: Να τηρηθούν οι συμφωνίες

Στο πλαίσιο αυτό, πλήθος ερωτημάτων προκαλούν οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών, ενώ τόνισε ότι το βάρος κι οι ευθύνες πρέπει να μοιραστούν σε όλα τα κράτη - μέλη.

Ακόμη σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών.

Όπως είπε, προσδοκά στη σημερινή Σύνοδο να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα, δηλαδή να μειωθούν οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές και να καταπολεμηθεί το δίκτυο των διακινητών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανάλαβε ότι το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα μιας χώρας, αλλά πρόβλημα ευρωπαϊκό, στο οποίο πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση.

«Οι κανόνες είναι για όλους. Ο καθένας θα πρέπει να εφαρμόσει τις κοινές αποφάσεις», ανέφερε.

«Δυστυχώς ανάμεσα στις δύο συνόδους υπήρχαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν για όλους. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, έχει σειρά διμερών επαφών με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Σχετικές ειδήσεις