ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Επιφυλακτικός για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Σκουρλέτης: Επιφυλακτικός για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Όχι στην αποχώρηση του Γιάννη Μουζάλα από την κυβέρνηση, όχι σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ίσως να προχωρήσει η συμφωνία με την Τουρκία. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης επικρίνει και τη Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας πως είναι θλιβερό να μιλά για άμεση εκκένωση της Ειδομένης.

Κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο Mega, ο Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στο θέμα του Γιάννη Μουζάλα υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να φύγει από την κυβέρνηση» καθώς θεωρεί ότι «δεν γεννιέται κανένα πολιτικό ζήτημα». Υποστήριξε δε ότι: «Εάν πράγματι είμαστε ώριμοι θα πρέπει να θεωρούμε ότι έχει κλείσει αυτό το θέμα και νομίζω πως έχει κλείσει». Χαρακτήρισε τον Γιάννη Μουζάλα ως έναν από τους πλέον επιτυχημένους υπουργούς καθώς «μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προσφυγικό».

Πάντως, και για το ενδεχόμενο παραίτησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ήταν αρνητικός. «Από τη στιγμή που δόθηκαν τόσο καθαρές απαντήσεις, δεν τίθεται κανένα θέμα», πιστεύει ο υπουργός.

Σε ότι αφορά στο μείζον θέμα που είναι και η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, ο Πάνος Σκουρλέτης δεν επέλεξε ευχολόγια. Ισχυρίστηκε πως «κανείς δεν εγγυάται ότι η συμφωνία θα είναι αποτελεσματική».

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Με βάση την προσέγγιση των διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών μάλλον επετεύχθη κάτι το οποίο ήταν το καλύτερο δυνατό. Αντικειμενικά αυτό που επετεύχθη είναι πολύ λίγο με βάση του διεθνείς κανόνες, τις διεθνείς συνθήκες. μένει να δούμε αν αυτή η συμφωνία μπορέσει να λειτουργήσει...Δεν πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι για το πώς αντιμετωπίζει ο ισχυρός κόσμος το προσφυγικό. Δεν πήγαμε μπροστά σε αυτό το θέμα. Αδυναμίες αναδείχθηκαν».

Στα χαρτιά, κατά τον υπουργό Σκουρλέτη, η συμφωνία – ισορροπία η οποία επετεύχθη , ήταν η καλύτερη δυνατή. Ουδείς, όμως, εγγυάται ότι θα είναι αποτελεσματική.

Για την εκκένωση της Ειδομένης

Δεν άφησε να «πέσουν κάτω» οι δηλώσεις ορισμένων στελεχών της ΝΔ – όπως αυτή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη - ακόμη και για τη βίαιη εκκένωση της Ειδομένης.

«Είναι θλιβερό πως στελέχη της ΝΔ βγαίνουν και με έναν τρόπο κυνικό, ψυχρό μιλάνε για άμεση εκκένωση. Με ποιο τρόπο; Είδατε τις εικόνες. Είδατε τα μωρά παιδιά. Δηλαδή να στείλουμε εκεί ποιους και να τους διώξουν όταν ο πιο σωστός, ενδεδειγμένος τρόπος είναι να πειστούν ότι δεν μπορούν να μένουν εκεί και με δεδομένο ότι οι διεθνείς συνθήκες μας απαγορεύουν να φτιάξουμε δομές δίπλα απ' τα σύνορα;»

Όχι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, «χυλός» το Ποτάμι

Αρνείται ο Πάνος Σκουρλέτης το οποίο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνον.

«Εντάξει, το Ποτάμι είναι ένα κόμμα το οποίο δεν έχει βάθος, είναι αδιαμόρφωτο, είναι ένας χυλός. Το ΠΑΣΟΚ το οποίο υποτίθεται ότι είναι ένα ιστορικό κόμμα, βλέπετε καθόλου στις τοποθετήσεις του, στις αναλύσεις του να προσεγγίζει τον προβληματισμό της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία αναζητά πλέον τον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό της; Όχι δεν το κάνει. Υπάρχουν στελέχη, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Λοβέρδος, για να αναφέρω δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, οι οποίες είναι τόσο ταυτισμένες με το φαύλο δικομματικό σύστημα, είναι τόσο ταυτισμένες με τις μνημονιακές πολιτικές από το '10 ως πρόσωπα, που η παρουσία τους και μόνο δημιουργούν ένα δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα, όχι στην προσέγγιση, στο να ανοίξει ένας διάλογος. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Σχετικές ειδήσεις