Οι χλιαροί αντι-μνημονιακοί της Συγγρού

Οι χλιαροί αντι-μνημονιακοί της Συγγρού
Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να δείχνει πως διανύει ημέρες παντοδυναμίας στη ΝΔ αφού οι εσωτερικές παραφωνίες...

Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να δείχνει πως διανύει ημέρες παντοδυναμίας στη ΝΔ αφού οι εσωτερικές παραφωνίες είναι πια ολοένα και λιγότερο τακτικές ενώ και στις πρόσφατες κρίσιμες ψηφοφορίες του Mεσοπρόθεσμου προγράμματος και του Eφαρμοστικού νόμου δεν σημειώθηκε παρά μια μόνο διαρροή -αυτή της Έλσας Παπαδημητρίου-, ωστόσο οι πονοκέφαλοι με ονοματεπώνυμο μοιάζουν να προβληματίζουν ακόμη τους στενούς συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, παρά την κρατούσα νηνεμία που προέρχεται κυρίως χάριν των καλών δημοσκοπικών επιδόσεων του κόμματος.

Η φαινομενική ηρεμία δεν δίνει σε κανέναν την ψευδαίσθηση πως η γαλάζια παράταξη είναι «ενός ανδρός αρχή», αφού στελέχη πρώτης γραμμής αλλά και πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή δεν έχουν διστάσει, πολλές φορές μέχρι σήμερα, να αποκλίνουν δημόσια από την κομματική γραμμή, ταράσσοντας τα νερά της «Συγγρού».

Οι συνήθεις ύποπτοι

Τα ονόματα των Άρη Σπηλιωτόπουλου, Κωστή Χατζηδάκη και Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πολλές φορές απασχολήσει όχι μόνο τα ΜΜΕ αλλά και το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, με τα όσα εκφράσει με παρεμβάσεις τους σε έντυπα αλλά και ηλεκτρονικά μέσα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διαφοροποίηση του «συναινετικού» Κωστή Χατζηδάκη, με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», λίγες μόλις ώρες μετά την πρώτη ανοιχτή πρόσκληση Σαμαρά για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπου ο τομεάρχης της ΝΔ απέρριπτε τις εκλογές, εμμένοντας στην ανάγκη συναίνεσης. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε εσχάτως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για πολιτικούς που «παίζουν μποξ χωρίς γάντια», αλλά και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που έκανε λόγο για ένα πολιτικό σύστημα «προσκολλημένο στον ανέξοδο λαϊκισμό και στις κραυγές του παρελθόντος»,δίνοντας την αίσθηση ενός μη συντεταγμένου κόμματος.

Οι μετριοπαθείς

Τα τρία παραπάνω ονόματα, συν εκείνο του πρώην εκπροσώπου της παράταξης, Πάνου Παναγιωτόπουλου, θεωρήθηκαν από πολλούς ως τα πλέον μετριοπαθή κατά την κρίσιμη περίοδο που προηγήθηκε της ψήφισης του Μεσοπροθέσμου.

Η επιλογή των στελεχών αυτών να μείνουν στα μετόπισθεν της υπεράσπισης της σκληρής γαλάζιας γραμμής, μπορεί να μη γέννησε, ούτε για μια στιγμή, απορίες για την στάση τους στη Βουλή, φώτισε ωστόσο ξεκάθαρα και μια άλλη «σχολή» που παραμένει ζώσα στη ΝΔ.

Περισσότερο «έκτακτο περιστατικό», θεωρήθηκε βεβαίως αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δε δίστασε να παραδεχτεί πως θα ψήφιζε το μεσοπρόθεσμο αν από την ψήφο του κρίνονταν η τύχη του νόμου ενώ για πολλούς εξετάστηκε ακόμη και η παραμονή του στο κόμμα λόγω της πρόσφατης διένεξης του με τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ αλλά εξαιτίας της απόφασής του να αποχωριστεί μόνος του μέρος των βουλευτικών του προνομίων.

Ο Τρικαλινός

Δείγμα γραφής έχει δώσει κατά καιρούς και ο παλαιότερος αιρετός. Ο έμπειρος κοινοβουλευτικός, βουλευτής Τρικάλων, Σωτήρης Χατζηγάκης, έχει γίνει «πρώτη είδηση», όχι μόνο με την περίπτωση της ΑΓΡΟΓΗΣ αλλά και με τις παρεμβάσεις του σε κεντρικά αλλά και περιφερειακά ΜΜΕ.

Η φράση του περί ύπαρξης «φιρφιρίκων» στο περιβάλλον Σαμαρά, έχει αφήσει εποχή, όπως επίσης και η «τοποθέτησή-υπενθύμιση» σε ραδιοφωνικό σταθμό της εκλογική του περιφέρειας, περί των βαθιών ριζών του Καραμανλισμού που κανείς δεν πρέπει να υποτιμά.

Τελευταία κρούση του Τρικαλινού, που ήχησε συναγερμό στα κεντρικά του κόμματος, η δημόσια τοποθέτησή του υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση στις τελευταίες καθοριστικές ψηφοφορίες στη Βουλή, την ώρα που ήταν σε όλους γνωστή η κομματική πειθαρχία που είχε κηρύξει το κόμμα.

Στη «Συγγρού», δηλώνουν πάντως πως το κόμμα εκφράζεται δια του προέδρου του και του εκπροσώπου του και πως η Κ.Ο. του κόμματος χαρακτηρίζεται από συνοχή και πως αυτό φάνηκε το τελευταίο διάστημα πάρα πολύ έντονα. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά δηλώνουν πως δεν τίθεται κανένα θέμα, για κανένα από τα ανωτέρω στελέχη και πως καμία αμφιβολία δεν υπάρχει. Επιχειρηματολογούν μάλιστα επ΄ αυτού λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ως αρμόδιος τομεάρχης, εργάστηκε στενά το τελευταίο διάστημα με τον πρόεδρο του κόμματος για το νέο νόμο πλαίσιο, ο Κωστής Χατζηδάκης, εστίασε στο θέμα του ΕΣΠΑ δίνοντας το παρόν και στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ενώ όπως λένε, ποτέ δεν υπήρξε θέμα ούτε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για τις στενές σχέσεις του αρχηγού της ΝΔ με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, μνημονεύουν μάλιστα την τελευταία κοινή του συνάντηση με την Αμερικανίδα Υπ.Εξ., Χίλαρι Κλίντον.