ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση εκτός ορίων: Τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Διαπραγμάτευση εκτός ορίων: Τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Σε ένα διαρκές παιχνίδι με τη φωτιά μοιάζει να επιδίδεται για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου ένα χρόνο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο του διαπραγματευτικού φιάσκου της περασμένης Παρασκευής (22/04/2016) στο Eurogroup του Άμστερνταμ.

Η Ελλάδα ξαναζεί στιγμές του περασμένου καλοκαιριού – Το Μαξίμου αφήνει τη διαπραγμάτευση να σέρνεται, τη στιγμή που τα ταμειακά αποθέματα του κράτους φτάνουν εκ νέου στο «κόκκινο»

Οι τακτικισμοί του πρωθυπουργού και οι εν γένει ελιγμοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης απέναντι στα κλιμάκια των Θεσμών έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε οριακό σημείο, ενώ ήδη η συνεδρίαση του Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη (28/04/2016) βρίσκεται στον «αέρα», θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα όσα δραματικά συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015, με τα capital controls να «πνίγουν» τους Έλληνες, τη χώρα να οδηγείται σ’ ένα κίβδηλο δημοψήφισμα, που το κατά Τσίπρα «ηρωικό Όχι» μετατράπηκε εν μία νυκτί σ’ ένα ταπεινωτικό «Ναι».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση τρέμει στην ιδέα τι θα συμβεί, εάν ο κρατικός κορβανάς αδειάσει. Ήδη, πληθαίνουν οι φωνές που λένε πως εάν δεν κλείσει άμεσα το ζήτημα της αξιολόγησης, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον ερχόμενο Ιούνιο.

Το ταμείο είναι μείον...

euros fire1

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη (21/04/2016), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδίδεται στο «ξεσκόνισμα» των αποθεματικών από ταμεία, δημόσιους οργανισμούς και νοσοκομεία και τη μεταφορά του προς την Τράπεζα της Ελλάδος, σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί και πάλι σε οικονομικό στραγγαλισμό.

Ήδη η ΕΥΔΑΠ, το Ταμείο της Βουλής, αλλά και ο ΕΟΠΥΥ, έχουν εγκρίνει μεταφορές ποσών σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, πάντως που εκτιμούν πως η εικόνα αυτή είναι βγαλμένη σαν σε καρμπόν, αφού τα ίδια είχαν γίνει και πέρυσι τον Μάιο, όταν η πρώτη διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ψαχούλευε τα αποθεματικά των δημοσίων οργανισμών, ζητώντας «ζεστό χρήμα», τη στιγμή που η κάνουλα των δανειστών είχε κλείσει ερμητικά.

Παράλληλα, το Μαξίμου προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει μια ταπεινωτική ήττα, αν και κάτι τέτοιο μοιάζει πλέον αναπόφευκτο. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συνιστά ήττα και για τη χώρα, η οποία βρίσκεται και πάλι ταπεινωμένη, γονατισμένη και εξαθλιωμένη απέναντι στα νέα αιματηρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές.

Κυβέρνηση σε νευρική κρίση και στη «μέγγενη» των πρόσθετων μέτρων

Σοβαρό εμπόδιο για την κυβέρνηση έχει σταθεί η ονομαστικοποίηση και η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων. Το πρωθυπουργικό επιτελείο φοβάται πως εάν οι δανειστές επιμείνουν περαιτέρω, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί άμεσα σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την κοινωνία.

Αντιπροτείνει, μάλιστα, αντί για νομοθέτηση μέτρων, να θεσμοθετηθεί ο μηχανισμός ανάσχεσης των δημοσίων δαπανών, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρεί τους στόχους της.

Η ιδέα αυτή γίνεται δεκτή μεν από πλευράς Κομισιόν, ωστόσο το διαπραγματευτικό «παιχνίδι» καθορίζεται πλέον από το ΔΝΤ, το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα εκβίασε την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ζητώντας από τα κλιμάκια των υπολοίπων τριών Θεσμών να υιοθετήσουν μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν φαίνεται να βλέπει θετικά την τελευταία αυτή ιδέα της Αθήνας και να διαδραματίζει συμβιβαστικό ρόλο. Ωστόσο δεν είναι αυτή που επιβάλλει τους όρους της διαπραγμάτευσης.

Και είναι αυτή ακριβώς η στάση των «σκληρών» του Κουαρτέτου, η οποία φαίνεται να οδηγεί τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην «έξοδο κινδύνου» της κυβέρνησης.

Σχετικές ειδήσεις