ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση «ψαρεύει» στα θολά νερά του ανασχηματισμού

Η κυβέρνηση «ψαρεύει» στα θολά νερά του ανασχηματισμού

Απομένουν μόλις 12 ημέρες έως την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, για να κλείσει οριστικά το γαϊτανάκι της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών και ήδη το Μαξίμου άρχισε να «ξεσκονίζει» ξανά τα σενάρια περί ανασχηματισμού, έστω και ακροθιγώς.

«ΖΕΣΤΑΙΝΟΝΤΑΙ» ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ – ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΨΑΧΝΕΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΝΕΛ;

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Η χθεσινή τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στην τηλεόραση του Alpha για το θέμα αυτό, μόνον τυχαία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αργά και μεθοδικά να ξανανοίξει το θέμα μιας ενδεχόμενης μερικής ή εκ βάθρων αλλαγής των προσώπων που απαρτίζουν το Υπουργικό Συμβούλιο, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα μετά την πιθανολογούμενη «συμφωνία των Βρυξελλών», η οποία θα σημάνει το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Μάλιστα, το πρωθυπουργικό περιβάλλον εμφανίζεται έτοιμο να ανασύρει από το συρτάρι ατζέντες με τηλέφωνα προσώπων που μπορεί να βρίσκονται ακόμη και εκτός του στενού κομματικού περιβάλλοντος της πλατείας Κουμουνδούρου.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό το κυβερνητικό σχήμα να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε με νόημα η κυβερνητική εκπρόσωπος, για να συμπληρώσει αμέσως πως «όποτε ο πρωθυπουργός κρίνει ότι θα περάσει ανασχηματισμό, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και πρόσωπα που δεν θα είναι του στενού πολιτικού περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο είναι και υγιές».

Στο σημείο αυτό, πρέπει να υπενθυμίσουμε πως το Newsbomb.gr είχε προβλέψει, με εκτενές ρεπορτάζ, εδώ και πάνω από ένα μήνα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν αρχίσει το «γράψε – σβήσε» στο «τεφτέρι» του ανασχηματισμού.

Καθίσταται, επομένως, σαφές, ότι η Όλγα Γεροβασίλη επιχειρεί σε πρώτη φάση να βολιδοσκοπήσει για λογαριασμό του Αλέξη Τσίπρα τις αντιδράσεις απέναντι σε μια αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος και σε δεύτερο πλάνο να περάσει το μήνυμα ότι το Μαξίμου αναζητά «φρέσκα» πρόσωπα.

Ταυτόχρονα επιχειρεί να ανοίξει πιθανούς νέους πολιτικούς διαύλους αλλά και να βρει στηρίγματα, μιας και η δυναμική της απέναντι στην κοινωνία έχει πληγεί σοβαρότατα, ιδίως μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και του νέου φορολογικού νόμου, που προωθούν μέτρα-λαιμητόμο για το σύνολο των πολιτών.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, το «χαρτί» του ανασχηματισμού αποτελεί πλέον μονόδρομο για την παραμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εξουσία, όσο κι αν ο ίδιος προσπαθεί με περίσσεια σπουδή να πείσει τους πάντες ότι «υπάρχει ορίζοντας τετραετίας».

Υπάρχει χώρος στην κυβέρνηση για άλλα κόμματα;

Ένα εξίσου ενδιαφέρον σημείο από τις χθεσινές δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη στον Alpha αφορά και στο εάν θα μπορούσε η κυβέρνηση να συνεργαστεί και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην των ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο μιας πολιτικής διεύρυνσης.

Εδώ ακριβώς, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε σιβυλλικά, επισημαίνοντας μεν πως «κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο», ωστόσο, δεν έφτασε στο σημείο να αποκλείσει ακόμη κι ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Να δούμε αν υπάρχουν άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχουν», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη.

Η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο και βιάζεται να προλάβει γεγονότα και καταστάσεις, σε μια προσπάθεια να κερδίσει περισσότερο πολιτικό χρόνο. Όμως τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα για το πολιτικό «δίδυμο» Τσίπρα – Καμμένου, αφού οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας έχουν πλέον εξαντληθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το «επέκεινα» της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς κουβαλά νέες πολιτικές ζυμώσεις και βεβαίως ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρασκήνιο.

Σχετικές ειδήσεις