ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση τους 200 βουλευτές για την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Νικολόπουλος: Θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση τους 200 βουλευτές για την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

«Το στοίχημα που μπαίνει είναι ένα: Αν θα συγκεντρωθούν τελικά οι 200 απαιτούμενες ψήφοι, ώστε να ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα από τις επόμενες κιόλας εκλογές». Αυτό αναφέρει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του σήμερα, Δευτέρα (27/06/2016) ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος, σχολιάζοντας την αλλαγή του εκλογικού νόμου που προετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη για την επικείμενη πρόταση της Κυβέρνησης, ο κ. Νικολόπουλος, μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Έντεκα μήνες μετά από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων επανέρχεται στην ελληνική επικαιρότητα εν αναμονή των προτάσεων της κυβέρνησης για την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα παρουσιαστούν (όπως έχει γραφτεί) από τον πρωθυπουργό στις 24 Ιουλίου και την 42η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Το στοίχημα που μπαίνει είναι ένα: Αν θα συγκεντρωθούν τελικά οι 200 απαιτούμενες ψήφοι, ώστε να ισχύσει το νέο εκλογικό σύστημα από τις επόμενες κιόλας εκλογές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς και αξιοσημείωτες εξισορροπητικές ικανότητες. Αφενός πρέπει να διασφαλίσει την «επόμενη ημέρα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Κατά δεύτερον, πρέπει να ικανοποιήσει αντικρουόμενες απόψεις και επιδιώξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως να συνθέσει σε μια γραμμή την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Και τρίτον, πρέπει να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα της χώρας.

Ο Α. Τσίπρας θέλει να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επερχόμενες εκλογές. Και για αυτό θα επιδιώξει να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους. Τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός; Θα πείσει τον Μητσοτάκη, να πάει σε αναλογικότερο σύστημα, μειώνοντας το μπόνους στο πρώτο κόμμα ή θα υιοθετήσει εντέλει την απλή, ανόθευτη αναλογική, για να ικανοποιήσει και τη βάση του κόμματος και ας αναλάβουν οι άλλοι την ευθύνη;».

Και κατέληξε: «Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο η προοπτική της απλής αναλογικής και η δυνατότητα κοινοβουλευτικής επιβίωσης “διαττόντων αστέρων”, μέσα από προγραμματικές συμφωνίες, καθιστούν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα για τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, την κυβερνητική πρόταση αναφορικά με τον αναλογικό εκλογικό νόμο, στοιχείο που δεν έχει περάσει διόλου απαρατήρητο στο Μέγαρο Μαξίμου».

Σχετικές ειδήσεις