ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Χαριστική βολή ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Νικολόπουλος: Χαριστική βολή ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα (01/08/2016) στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος (ΧΡΙ.Κ.Ε.) Νίκος Νικολόπουλος με θέμα την καταβολή του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Νικολόπουλου έχει ως εξής:

«Ο ΕΝΦΙΑ θεσπίσθηκε το 2013 από την Κυβέρνηση Σαμαρά και εφαρμόζεται εφέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι επιβάλλεται επί πλασματικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες μπορεί να είναι διπλάσιες ή και τριπλάσιες από αυτές που ισχύουν στην κτηματαγορά. Η απόκλιση των αντικειμενικών από τις εμπορικές αξίες υπήρχε και με το ΦΑΠ των ετών 2010,2011 και 2012, αλλά τότε δεν ήταν τόση μεγάλη. Τώρα όμως η κτηματαγορά έχει καταρρεύσει και ο ΕΝΦΙΑ ισοδυναμεί πλέον με δήμευση.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταβάλουν φόρο επί ανύπαρκτου αξίας και ανεξαρτήτως αν έχουν ή όχι την δυνατότητα να τον πληρώσουν. Έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάποιες περιπτώσεις φορολογουμένων που βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση. Κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, διότι αδυνατούν να καταβάλουν τον αυθαιρέτως επιβαλλόμενο ΕΝΦΙΑ. Ούτε στις τράπεζες χρωστούν, ούτε σε κάποιον άλλον. Απλώς το κράτος ήλθε εν μια νυκτί και τους επέβαλε ένα εξωφρενικό χαράτσι, το οποίο δεν μπορούν να πληρώσουν.

Έτσι κάθε χρόνο που περνά χωρίς να προσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες στις πραγματικές τιμές της αγοράς, οι ιδιοκτήτες χάνουν τμήμα της περιουσίας τους αφού αναγκάζονται να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ επί ανύπαρκτου αξίας.
Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάσθε:

1. Γνωρίζεται ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων εξάντλησαν τις αποταμιεύσεις τους την τελευταία τριετία, για την καταβολή του δεσμευτικού ΕΝΦΙΑ και πως γι’ αυτούς ο εφετινός φόρος θα είναι η χαριστική βολή;

2. Εάν ναι, τότε γιατί καθυστερείται και δεν λαμβάνεται τα αναγκαία μέτρα ανακούφισης των φορολογουμένων ώστε να περιορισθεί η κρατική αυθαιρεσία και η αφόρητη αδικία του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος»

Σχετικές ειδήσεις